Dünya ‘Amerika ordusunu DAEŞ’le bir tutarız’

‘Amerika ordusunu DAEŞ’le bir tutarız’

09.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın, nükleer anlaşmadan caymak istemesi ve bu ülkeye karşı yeni önlemler alacağının sinyallerini vermesi, iki ülke arasındaki gerginliğin yeniden alevlenmesine neden oldu

‘Amerika ordusunu  DAEŞ’le bir tutarız’

ABD ile İran arasında, nükleer anlaşma ve yaptırımlar üzerinden zaman zaman alevlenen gerginlik, son günlerde yeniden kendisini gösterdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın, yeni bir İran stratejisi planladığı ve daha sıkı önlemler üzerinde çalıştığı yönündeki haberler, İran’ın da tonunu yükseltti.

Haberin Devamı

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanı Muhammed Ali Caferi, ABD’nin, Devrim Muhafızları’nı hala bir terör örgütü olarak kabul etmesinin aptallık olduğunu söyledi. Caferi, bununla birlikte Devrim Muhafızları’nın, böyle bir durumda, ABD ordusunun herhangi bir askerini DAEŞ teröristleriyle aynı olarak göreceğini de belirtti. Üst düzey komutanlara yaptığı konuşmada “ABD’nin bu tür raporları (devrim muhafızlarını terör örgütü ilan etmesi) eğer doğru ise, özellikle Ortadoğu’da Devrim Muhafızları, ABD ordusunu DAEŞ ile aynı görecektir” diyen Caferi, aynı zamanda Ağustos ayında Trump tarafından “Yaptırımlar Yoluyla Amerika’nın Düşmanlarıyla Mücadele” yasasına dikkat çekti.

Üslere dikkat

ABD yönetiminin, adı geçen bu yasayı uygulaması halinde İran’ın, bunu Washington’un tek taraflı olarak nükleer anlaşmadan çekilmesi şeklinde yorumlayacağını da vurgulayan Caferi, yasanın uygulanması durumunda ABD’nin askeri üslerinin, İran sınırlarından 2 bin kilometre (İran füze menzili) uzakta olmak zorunda olduğunu da kaydetti.

Haberin Devamı

İran’a yeni yaptırımlar uygulanırsa iki ülkenin etkileşim şansının sonsuza kadar kaybolacağını vurgulayan Caferi, “Şayet Amerikalılar, İran’ı bölgesel meseleler üzerine müzakere masasına oturtmak amacıyla bu tedbirleri alıyorlarsa, tamamen yanlış bir yol seçtiler” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, önceki gün yaptığı bir konuşmada, Barack Obama döneminde ABD dahil 6 ülkenin birlikte imzalamış olduğu nükleer anlaşmayı savunmuş ve “10 Trump’ın” dahi ülkesinin elde ettiği kazanımları geri çeviremeyeceğini söylemişti. Ruhani, nükleer programla ilgili olarak “Geri dönülmez kazanımlar elde ettik. Değil Trump, on Trump gelse bunları elimizden alamaz” ifadesini kullandı.

Bozacak iddiası

Washington Post gazetesi, Başkan Trump’ın, 12 Ekim’de bir konuşma yaparak söz konusu anlaşmayı “ABD’nin çıkarlarına uygun olmadığı” gerekçesiyle sona erdirdiğini duyuracağını öne sürmüş, Beyaz Saray ise bu iddiaları yalanlamamıştı. İran, 2015’te varılan anlaşma gereği uranyum zenginleştirmede kullanılacak olan santifrüj sayısını üçte iki oranında azaltmayı kabul etmiş, buna karşılık diğer ülkelere petrol ihrac etmesinin önünde engel teşkil eden yaptırımlar kaldırılmıştı.

Yazarlar