Dünya Amerikalılar için oy verme zamanı

Amerikalılar için oy verme zamanı

08.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği, ABD’nin yeni başkanını belirleyecek seçim için bugün sandık başı yapılıyor. Bunun öncesinde FBI, Hillary Clinton’ı rahatlatan bir açıklama yaparken, Trump öfkeli...

Amerikalılar için oy verme zamanı

Uzun süren hareketli bir kampanya dönemi sonunda, ABD’nin 45. başkanını seçecek halk, bugün TSİ 14.00’de sandığa gidiyor. Son dönemde e-posta skandalı nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan ve ciddi oy kaybeden Demokratların başkan adayı Hillary Clinton, FBI’dan yapılan açıklamayla derin nefes alırken, Cumhuriyetçi Donald Trump da FBI’ı suçladı.

Amerikan Federal Araştırma Bürosu (FBI), yaptığı açıklamayla Clinton’ın e-postalarında yeni bir suç unsuruna rastlanmadığını duyurdu. FBI Direktörü James Comey, Kongre’ye gönderdiği mektupta, Clinton’ın e-postalarıyla ilgili araştırmanın tamamlandığını, incelenen yazılarda herhangi bir yeni suç unsuru bulunmadığını bildirdi. Comey, Clinton’ın e-postalarına ilişkin daha önce temmuzda verdikleri kararı değiştirecek bir bulgu tespit etmediklerini ifade etti.

Clinton cephesi FBI’ın kararını memnuniyetle karşıladı. Clinton’ın ekibi, “Sorunun çözülmesinden memnuniyet duyuyoruz” derken, Trump cephesi ise karara ve kararın kısa sürede alınmış olmasına tepkili. Cumhuriyetçilerin başkan adayı, seçim kampanyası için bulunduğu Minnesota’da, Clinton’ın hileli bir sistem tarafından korunduğu iddiasını yineledi ve “Onun başkanlık için yarışmasına dahi izin verilmemeli” dedi. Trump, “650 bin yeni e-postayı 8 günde gözden geçiremezsiniz. Hillary Clinton suçlu, o bunu biliyor. FBI biliyor ve halk biliyor. Artık adaletin tecellisi 8 Kasım’da sandığa gidecek Amerikan halkına kalmış” diye konuştu.

Haberin Devamı



‘Nitelikli değil!’

Clinton için seçim çalışması sürdüren ABD Başkanı Barack Obama da, Florida’da bir miting düzenledi.

Obama, Trump’ın “başkanlık için nitelikli biri olmadığına” işaret etti ve “Twitter hesabını bile idare edemeyen biri, nükleer kodları elinde tutamaz” ifadesini kullandı. ABD basınında Trump’ın tartışmalı tweet’ler attığı hesabının, seçime kısa süre kala kampanya ekibince kontrol edilmeye başlandığı haberleri yer almıştı.

Adaylar ise, son gün seçim kampanyalarını sürdürdü. Trump dün Florida eyaletine, oradan da Philadelphia’ya geçti. Trump, son mitingini geceyarısı Michigan’da yapacak. Dün Cleveland’a giden Clinton ise, kampanyayı, Başkan Obama ve eşi Michelle Obama’nın yanı sıra Bruce Springteen ve Bon Jovi’nin katılacağı Philadelphia mitingiyle noktalıyor.

Clinton’ın, Kuzey Carolina’da geceyarısı mitingi düzenlemesi de bekleniyor.

Clinton hâlâ önde

Seçim öncesi yapılan son anketlerde Hillary Clinton üstünlüğünü sürdürüyor. ABC ve Washington Post’un anketinde Clinton’ın yüzde 47, Trump’ın da yüzde 43’lük oranlara sahip olduğu görüldü. Bloomberg’in anketi de, Clinton’ın 3 puanlık üstünlüğünü gesteriyor.

Öte yandan ABD merkezli teknoloji firması Cylance, seçimlerde kullanılacak makinelere basit temaslı kartla, nasıl kolaylıkla dışarıdan müdahale edilebileceğini açıkladı. Firma, oy verme makineleri çevresinde güvenliğin artırılmasını önerdi.

Haberin Devamı

Seçim süreci FBI tarihini değiştirdi

Hillary Clinton’ın kişisel hesabından yolladığı e-postalar, FBI’ı tarihi boyunca ilk kez siyasete etki eder pozisyona sokarken, bu konu, kurumun Adalet Bakanlığı ile yaşadığı anlaşmazlıkları da gözler önüne serdi. Bugüne dek tarafsızlığı ve işleri hakkındaki sessizliği ile övünen kurumun, seçime günler kala yaptığı e-posta olayıyla ilgili açıklamalar tepki çekti. FBI direktörü James Comey’nin, dün Clinton’a suçlamada bulunulmayacağını açıklaması ise tartışmaları büyüttü. Uzmanlar, FBI yönetiminin önümüzdeki dönemde seçimi kim kazanırsa kazansın zorlu bir dönemece gireceğini ifade ediyor.