Dünya Amerikan rüyasına Trump gölgesi!..

Amerikan rüyasına Trump gölgesi!..

29.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Donald Trump’ın mültecilere yönelik sert önlemleri ve ABD’ye mülteci alımını 4 aylığına askıya alması sert tepki çekti. ABD’ye giden Iraklı ve Yemenli yolcular uçaktan indirildi

Amerikan rüyasına Trump gölgesi..

ABD Başkanı Donald Trump, “melting pot” (çeşitli toplulukların kaynaştığı yer) ismiyle nitelenen ABD’nin kapılarını çoğunluğunda iç savaş ve siyasi belirsizliklerin hâkim olduğu Müslüman ülkelere kapattı. Trump’ın önceki gün imzaladığı başkanlık kararnamesi ile ikinci talimata kadar Suriye’den mülteci kabulü durduruldu, tüm mülteci başvuruları ise 4 aylığına askıya alındı.
Trump’ın Pentagon’u ziyaretinde imzaladığı “Yabancı Teröristlerin ABD’ye Girişinden Ülkeyi Korumak” başlıklı kararnamenin şu anda vize işlemleri devam eden ya da ABD’ye girmek üzere olan Suriyeli mültecileri etkileyip etkilemeyeceği ise merak konusu. İmzalanan kararname ile ABD Dışişleri Bakanlığının yürüttüğü “Mülteci Kabul Programı” 120 gün süreyle askıya alındı. Belirtilen süre tamamlandıktan sonra sadece İç Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal İstihbarat Direktörü’nün ortak onay verdiği ülkelerden mülteci kabul edilmeye başlanacak. ABD’nin 2017 mali yılında kabul edeceği mülteci sayısı da 110 binden 50 bine düşürüldü. Dün, Mısır’ın başkenti Kahire’den New York’a giden bir yolcu uçağında bulunan 5 Iraklı ve bir Yemenli uçaktan indirildi. Reuters’a konuşan havaalanı yetkilileri yolcuların ülkelerine geri gönderileceğini açıkladı.
“Umutlarımızı öldürdü!”
Reuters haber ajansı, ABD’nin 2003’teki Irak işgali döneminde ABD ordusu için çalışan ve geçmişteki görevleri nedeniyle Irak’ta hayati tehlike altında bulunduklarını söyleyen Iraklıların Trump’ın yeni kararnamesinin ardından büyük endişe yaşadığını yazdı. Eşi, geçmişte başkent Bağdat’taki ABD Uluslararası Gelişme Ajansı için çalışan bir adam ‘Trump bütün umutlarımızı öldürdü’ dedi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından ortak yapılan açıklamada ise “Mülteciler ve göçmenlerin ihtiyaçları hiç bu kadar büyük olmamıştı ve ABD’nin yeniden yerleşim programı dünyadaki en önemli faaliyetlerden birisi” açıklamasıyla Trump’ın adımı eleştirildi. ABD’ye mülteci girişi yasağı konulan ülkeler arasında yer alan İran’ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Uluslar arasında duvar örmenin zamanı değil. Berlin Duvarı’nın yıllar önce yıkıldığını unuttular” şeklinde konuştu. Konuşmasında ülke ya da kişi ismi vermeyen Ruhani’nin Trump’ın politikalarına tepki gösterdiği yorumu yapılıyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ise ABD’nin adımından endişeli olduğunu belirterek, “Mültecileri hoş karşılamak görevlerimizden birisi” dedi.
“Sıkı denetim”
Aynı kararname kapsamında, “terörle ilintili olduğu düşünülen” ülkelerden gelenlerin 30 gün boyunca ABD’ye kabul edilmeyeceği, bu süre içinde ilave tedbirlerin alınacağı bildirildi. Metinde doğrudan ülke adı zikredilmese de bu ülkelerin Irak, Libya, Suriye, İran, Sudan, Somali ve Yemen olduğu belirtiliyor.
Metinde dikkati çeken bir diğer maddeye göre, ABD’ye göçmen olmayan vize başvurusunda bulunan herkesin artık birebir mülakata katılması gerekecek. Mülakat zorunluluğu, vize başvurusunda bulunan kişilere dini inançlarının sorulup sorulmayacağı tartışması nedeniyle merak edilen konular arasında yer alıyordu.
Hıristiyanlar öncelik
Trump, ABD’ye sığınma başvurusunda bulunan Suriyeliler arasında Hıristiyan olanlara öncelik verileceğini söyledi. Trump, “Eğer Müslümansan ülkeye gelebilirsin ancak Hıristiyan olman durumunda bu imkânsızdı ve bunun nedeni hiç adil değil” sözleriyle sözkonusu adımı savundu.
ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi, 2016 yılında ekim ayına kadar ABD’ye 38 bin 901 Müslüman, 37 bin 521 Hıristiyan mültecinin giriş yaptığını açıklamıştı.

‘Biz göçmen ülkesiyiz’
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Trump’ın imzaladığı kararnameye sert tepki gösterdi. Zuckerberg, Facebook hesabından “Bir çoğunuzun olduğu gibi Başkan Trump tarafından imzalanan kararnameden endişeliyim. Bu ülkeyi güvenli hale getirmeliyiz. Ancak bunu gerçekten tehdit olan kişiler üzerinde odaklanarak yapabiliriz. Kapılarımızı yardıma muhtaç olan sığınmacılara her zaman açık tutmalıyız. Bu biziz. Aynı zamanda Başkan’ın ülkemize gelen yeteneklerden faydalanmaya devam edileceğine inanmasından memnunum. Biz bir göçmen ülkesiyiz. Bütün dünyanın en iyi ve en zekilerinin burada yaşayıp, çalışıp, katkı vermelerinden hepimiz karlı çıkarız” diye yazdı.

ABD Başkanı Donald Trump önceki gün imzaladığı kararname ile 7 Müslüman ülkeden mültecilere kapıları kapattı ABD’nin mülteci programı ise 120 gün askıya alındı.

Yazarlar