Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

‘Atiye’yi izlerken eşim daha başında, hani şu Atiye ile Zühre’nin (Atiye’nin anneannesi Meral Çetinkaya döktürdü) ilişkilerini görünce; “Valla bu Defne Kaman” dedi. ‘Bir çırpıda okudum, çok kapsamlı bir eser, neden bu kitaplardan yararlanmamışlar?” diye de sordu. Çünkü dizinin gidişatı alt metinle dolu değildi. Bir kurgunun içinde ‘tuz biber’ niyetine serpiştirilmiş, ezoterik soslar ihtiva ediyordu. Heyecan ve merak dozu iyi ayarlanmıştı. Hatta sezon sonu bölümüyle çok zeki bir geri dönüş yapılmıştı. Bir kenara koyduk. Derken, kitabın yayınevi Everest Yayınları açıklama yaptı, ‘Atiye’ dizisinin, Buket Uzuner’in ‘Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları’ romanlarıyla bir ilişkisi yok” dedi. Çünkü, dizideki bazı karakterleri Uzuner’in serisindeki karakterlere (Defne Kaman, Umay Nine ve arkeolog Güneş) benzetenler oldu. Bir esinlenme var mı?
İlginç hikayeler...
Biraz araştırınca, bazı ilginç hikayelere rastladım. Uzuner; ‘Uyumsuz Defne
Kaman’ın Maceraları’nın bir Netflix dizisi olma olasılığı var, onun çalışmaları da devam ediyor. Kesinleştiğinde detayları sevenleriyle paylaşacağım” tweet’ini atmıştı. Benim duyduğum, bir yapımcıyla çalışmalar başlamıştı. ‘Atiye’nin bölümleri yayınlanmaya başlayınca, sosyal medyada “Ne çok benzerlikler var” mesajları giderek artmış. Hâlâ ‘Toprak’ romanı ve dizinin benzerliğiyle ilgili yazara açık ve kapalı mesajlar gelmeye devam ediyormuş. Soru işareti olan; kitabın önemli karakterlerinin, yayında olan dizideki çağrışımı... Başka ilginç ayrıntılar da var
bu tesadüfleri yaratan onu da belirteyim.
Proje yönetiminde bazı çelişkiler... Bugün durum nedir? Duyduğum, çalışmalar devam ediyor. Bir platformda yayınlanacak. Hangisinde yayınlanacağı belli değil, göreceğiz. Bu arada ‘Atiye’, ilk sezonda Göbeklitepe’den polisiye gerilim hattına evrildi.
Bakalım, yeni sezonda Göbeklitepe, arkeolog Erhan ve geçmiş ne kadar bugünün içinde olacak?
Temennim, 30 yıllık yazarımız Buket Uzuner’in senelerini verdiği çalışmasının dolu dolu bir diziyle taçlanması...