Dünya Avrupalı bakanların Türkiye mesaisi

Avrupalı bakanların Türkiye mesaisi

16.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, dün, Brüksel’de bir araya gelirken, toplantıda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinin de tartışılması gündemdeydi.

Avrupalı bakanların Türkiye mesaisi

Türkiye’nin bölgedeki doğal gaz arama faaliyetleri konusunda Rum Kesimi’nden yana bir tavır içinde bulunan Avrupa Birliği’nin, Türkiye’ye karşı yaptırımlar içeren bazı önlemler almayı planladığı kaydedilmişti. AB, bu yaptırımlarla Ankara üzerinde baskı oluşturmayı ve Kıbrıs açıklarındaki arama ve sondaj faaliyetlerine son verdirmeyi amaçlıyor. Ancak Türkiye, sondaj faaliyetlerinde bulunduğu bölgenin kıta sahanlığına ait olduğunu savunarak Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin normal olduğunu belirtmişti. Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile dünkü toplantı öncesi bir telefon görüşmesi yaptı.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu ve Mogherini, görüşmede Doğu Akdeniz konusunu ele aldı. Bakan Çavuşoğlu, aynı konuda önceki gün Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’le, cuma günü de mevkidaşları Slovak Miroslav Lajcak, Kırgız Çıngız Aydarbekov, Sloven Miro Cerar, Rumen Theodor Viorel Melescanu ve Maltalı Carmelo Abela ile telefon görüşmeleri yapmıştı.