Ekonomi Korsanlara geçit yok!

Korsanlara geçit yok!

08.10.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yavuz’un yeni bir sondaja başlayacağını açıklayan Bakan Fatih Dönmez, “Matkap dönmeye başlayacak. Haberi her an gelebilir. Doğu Akdeniz’de enerji korsanlığına geçit vermeyeceğiz” dedi

Korsanlara geçit yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de enerji korsanlığına geçit vermeyeceğini belirterek, “Yavuz sondaj gemimiz, cumartesi günü lokasyonuna ulaştı ve sabitleme çalışmalarına başladı. İnşallah bugün ya da yarın sabah Yavuz yeni sondajına başlayacak. Matkap dönmeye başlayacak. Haberi her an gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

Dönmez, 10. Türkiye Enerji Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin kararlılığı ve ciddiyetini tüm dünyanın anlaması gerektiğini belirterek, “Türkiye olarak Akdeniz’deyiz, KKTC’nin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar savunacağız. Geçtiğimiz hafta Yavuz’un yeni bir seferde olduğunu, Güzelyurt-1’e doğru sondaj yapmak üzere yola çıktığını duyurmuştuk. Cumartesi günü lokasyonuna ulaştı ve sabitleme çalışmalarına başladı. Son hazırlıklar tamamlandı. İnşallah bugün ya da yarın sabah Yavuz yeni sondajına başlayacak. Matkap dönmeye başlayacak. Haberi her an gelebilir” dedi.

Korsanlara geçit yok

YAVUZ 5 BİN METREYE İNECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz’un Karpaz bölgesindeki ilk sondajını tamamlayarak Güzelyurt-1’de çalışmalarına başlayacağını ve 5 bin metre sondaj derinliğine ulaşacağını bildirdi.

Haberin Devamı

‘Mutlaka bulacağız’

Türkiye’nin bölgedeki haklılığının uluslararası kuruluşlarca da sabit olduğunu anlatan Dönmez, şöyle konuştu:

“Doğu Akdeniz’de enerji korsanlığına geçit vermeyeceğiz. Türkiye, bölgesinin hiçbir zaman göz ardı edilemeyecek bir ülkesidir. Biz, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızın farkındayız, takipçisi olacağız. Hiçbir güç bizi çalışmalarımızdan alıkoyamaz. Arayacağız, araştıracağız ve varsa, mutlaka bulacağız. Yerli teknolojiyle sınıf atlattığımız gemilerimiz ve gece gündüz milletimizin aydınlık geleceği için canla başla çalışan mühendislerimiz var. Bu konudaki öz yeterliliğimiz inşallah bizlere güzel günlerin kapılarını aralayacak. Bir zamanlar bu işleri yapmak için ne finansal gücü ne de teknik altyapısı olan Türkiye nerede, şimdi iki sondaj gemisinin yanına üçüncüsünü almak için girişimlerde bulunan ve Doğu Akdeniz’de hakkını yedirmeyen Türkiye nerede?”

Yeni keşifler

Bakan Fatih Dönmez, Türkiye’nin sadece denizlerde değil, karada da petrol ve gaz aramalarına hızla devam ettiğini belirterek, “Güneydoğu’da bir petrol keşfimiz var. Yakın bir süre içinde açıklayacağız. Trakya’da da gaz keşfimiz var. Bunların testleri henüz tamamlanmadığı için lokasyonlarını açıklamıyoruz fakat bunlar sevindirici gelişmeler” dedi.

Haberin Devamı

Dönmez, elektrik dağıtımında Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) tarafından hayata geçirilen “Aydınlatma Mobil Takip Uygulaması” ile bugüne kadar yaklaşık 210 bin şikayet aldıklarını, bunların yüzde 99,47’sinin giderildiğini kaydetti. Dönmez, bundan sonra kasım ayının ikinci haftasının “Enerji Çalışanları Haftası” olarak kutlanacağını bildirdi.

Mini YEKA ihaleleri 2020 ilk çeyrekte

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerinin 2020’nin ilk çeyreğinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Çatı tipi güneş enerjisi santrallerinin kurulumunda artış olabileceğini aktaran Dönmez, “Bu projelerde artık geri dönüş süreleri 10 yılın altına düştü. Buna uygun iş ve finansman modellerinin de birlikte gelişebileceğini düşünüyorum. Bankalarla da görüşüyoruz. Burada büyük bir fırsat var” dedi.

Fatih, Finike bölgesinde

Dönmez, yaklaşık 2 yıl önce Türkiye’nin filosuna kattığı Fatih sondaj gemisinin şu anda Kuzey Kıbrıs’ın batısında sondaja devam ettiğini anlatarak, “Finike bölgesinde 4 bin 300 metrede sondajına devam ediyor. Belki 500-600 metre daha ilerledikten sonra 5 bin metrelerde hedef noktaya ulaşmış olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Korsanlara geçit yok

‘Rumları şımartmaktan vazgeçin’

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da, “Yavuz gemisine, Fatih gemisine Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa gemisine selam olsun” dedi.

Rum yönetiminin KKTC’nin hakkı olan parsellerde arama izni vermeye devam ettiğine işaret eden Taçoy, “Yavuz, yedinci parselde sondaj çalışmalarını yapacak. Serhat vatan Kuzey Kıbrıs’ın hakkını kimse görmezden gelemez. Türkiye’nin ve KKTC’nin haklarını sonuna kadar savunacağız. KKTC’yi yalnız sananlar, Türkiye’nin bölgedeki gücünü hafife alanlar, anladıkları dilden cevaplarını alacaklar. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yunanistan’ı ziyaretinde Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine ilişkin ‘hiçbir ülke Avrupa’yı rehin alamaz’ diyor. Sayın Pompeo, Rumların ve Türklerin eşit olduğunu bilmez mi? Mavi vatanda birbirimizin haklarına saygı duymak zorundayız. Doğu Akdeniz’i bir barış denizi haline getirmek zor değil. Bunun için bazı güçlerin Rumları şımartmaya devam etmekten vazgeçmeleri gerekir.”

Haberin Devamı

Türkiye-KKTC hattı

Taçoy, “Türkiye ile KKTC arasında 2025’e kadar bir gaz boru hattı kurulması vizyonumuz var. Bunun yanında adaya elektrik gelmesini çok önemsiyoruz” dedi.