Ekonomi Yerli ve milli patates Nahita’nın hasadı başladı

Yerli ve milli patates Nahita’nın hasadı başladı

23.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Patateste, yerli ve milli bir çeşit olarak yer alan ‘Nahita’ ilk kez turfanda üretim merkezi Adana’da hasat ediliyor.

Yerli ve milli patates Nahita’nın hasadı başladı

Hasat etkinliğine Hollanda, Fransa, Almanya, İngiltere, Bangladeş, Pakistan, Çin, Hindistan, Filistin gibi pek çok ülkeden de katılımcılar gelerek ‘Nahita’yı inceledi.

Haberin Devamı

Dünyada ilk 10’da

Adını Niğde’nin antik çağlardaki isminden alan ‘Nahita’; erkenci, yemeklik tüketimine uygun ve oldukça verimli bir çeşit olarak dikkati çekiyor. Nahita, sertifikasyon işlemleri bittikten sonra hem çiftçilerle buluşacak hem de ihraç edilecek.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Türkiye, her zaman patates üretiminde dünyada ilk 10 içerisinde. Kendi iç piyasasına yeteri kadar patates sağlayan Türkiye, tohumdaki yerli ve milli atakla, dış pazarda da önemli bir yere sahip olmak için çalışıyor” ifadelerini kullandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de yılda 4.5 milyon tondan fazla patates üretimi yapılıyor ve kişi başına 48 kilogram patates tüketiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2005 yılından bu yana gerçekleştirdiği çalışmalar ile yerli tohuma dair ıslah çalışmaları yapılarak 10 çeşit yerli tohum, ülke pazarına kazandırıldı.