Gündem Arkadaşlarını yaktı

Arkadaşlarını yaktı

04.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Beyoğlu’nda 5 katlı tarihi binada çıkan yangın, dört gencin hayatına mal oldu. Binayı kundakladığı öğrenilen Özkan Elmas, 8 saat sonra Hatay’da yakalandı. Elmas, ifadesinde amacının işten çıkarılmasından sorumlu tuttuğu arkadaşlarını korkutmak olduğunu söyledi

Arkadaşlarını yaktı

İstanbul, Beyoğlu Asmalımescit Mahallesi, Şehbender Sokak’ta bulunan 5 katlı tarihi binanın 2’nci katında dün sabah saatlerinde yangın çıktı. 7 kişinin kaldığı daireden yükselen dumanlar ve yardım çığlıkları üzerine binaya koşan sokak sakinleri itfaiyeye haber verdi ve yangın tüpleriyle ilk müdahalede bulundu. Vatandaşlar, 1 kişiyi baygın halde dışarıya çıkardı. İtfaiye ekipleri de dairede mahsur kalan 5 kişiden 3’ünü kurtardı. Hastaneye kaldırılan ağır yaralılardan 2’si yaşamını yitirdi. Yangını kontrol altına alan itfaiye, dairede mahsur kalan diğer 2 kişinin de cansız bedenine ulaştı.

Haberin Devamı

Yangında feci şekilde can verenlerin 17 yaşındaki Murat Kayacan, 23 yaşındaki Muhammet Gür, 21 yaşındaki Yunus Akyüz ve 25 yaşındaki Ersin Eren Büker olduğu açıklandı. Apartmanda yaşayan 7 kişinin çevredeki kafe ve restoranlarda garsonluk yaptığı öğrenildi. Binada kalan gençleri yakından tanıyan bir kişi, sadece dizi ve film çekimlerinde kullanılan boş tarihi binanın, bekçi tarafından 7 gence kişi başı 400 liraya kiralandığını iddia etti. Bekçinin ise 2 gün önce memleketine gittiği öğrenildi.

Kan dondurdu

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Olay sonrası İl Emniyet Müdürlüğümüzce başlatılan araştırmalar neticesinde, yangına sebep olduğu iddia edilen bir şüpheli Hatay’da gözaltına alınmıştır” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Faciadan 8 saat sonra memleketi Hatay’da yakalanan zanlı Özkan Elmas’ın hayatını kaybedenlerle aynı işyerinde çalıştığı ve önceki gün işten çıkarıldığı belirtildi. Emniyetteki ifadesinde suçunu itiraf eden Elmas, işten çıkartılmasından sorumlu tuttuğu hem iş hem ev arkadaşlarını cezalandırmak için binayı ateşe verdiğini söyledi. Gece valizini topladığını, sabah da bir kanepeyi gazete kağıdıyla tutuşturduktan sonra evden koşarak çıktığını anlatan Elmas, amacının arkadaşlarını korkutup cezalandırmak olduğunu, yangının büyüdüğünü görünce de korkup itfaiyeyi aradığını söyledi. Zanlı gece saatlerinde İstanbul’a gönderildi.

‘Kurtulabilirlerdi’

Yardım çığlıklarına uyanan mahalle sakini Bermal Söğüt, bir kişiyi yaralı kurtardıklarını belirterek, şunları söyledi: “Sokağa park edilen araçlar nedeniyle itfaiye olay yerine gelemedi. Yanan binanın iki bina yanında oturuyorum. ‘Yardım edin. Bizi çıkarın. Ateş. Çok kötü yanıyoruz’ sesleri geliyordu. Yangın söndürme tüpüyle gelen bir vatandaşla birlikte binaya girdik. Kapıyı kırdık. Müdahaleye başladık ama alev ve dumandan giremedik. Yerde baygın bir kişi vardı. Hemen yandaki binadaki işçileri çağırdım. Gelene kadar onu çıkardık. İtfaiye 15-20 dakika sonra gelebildi. Zaten dar olan sokağı sürekli araçlar kapatıyor. O araçlar olmasaydı daha erken müdahale edilip insanlar kurtarılabilirdi.”

Haberin Devamı

Arkadaşlarını yaktı

‘Bizi çıkarın’ çığlığı

Yangın sırasında yardıma koşanlardan biri olan Fatih Kalp, o anları şöyle anlattı: “Hafif dumanlar geliyordu. Biz hemen yardıma koştuk. Kapının önünde bir kişi vardı. Biz de onu hemen çekip dışarı çıkardık. Alevler nedeniyle içeri giremedik. İçeride bağırış sesleri vardı.”

HAYALLERİYLE GİTTİ

Yangında hayatını kaybedenlerden biri de 17 yaşındaki Murat Kayacan’dı. Daha iyi bir hayat umuduyla henüz çocuk yaştayken 2 yıl önce memleketi Ağrı’dan İstanbul’a geldi. Yeğeninin acı haberini alan Ali Akkaya, Murat’ın bir kafede garsonluk yaptığını, ailesiyle de arasının iyi olmadığını söyledi.

Arkadaşlarını yaktı

Demircan: Bina boştu

Olay yerinde inceleme yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “7 genç kardeşimizin kaldığı bir dairede yangın çıkmış. Sebebini arkadaşlar araştırıyor, teknik rapor çıktıktan sonra belli olacak. Sobadan mı elektrik kontağından mı çıktığı anlaşılacak. 7 kişiden 4’ü vefat etti, 1 yaralımız var. 2 arkadaş kurtulmuş durumda. Başımız sağ olsun. İçi boş bir bina, film çekimleri için kullanılıyormuş zaman zaman” dedi.

Haberin Devamı

Arkadaşlarını yaktı

Göz göre göre geldi

Milliyet, geçen yıl aralık ayında dar sokaklardaki yangın riskine dikkat çekmiş, itfaiye araçlarının girmesinin mümkün olmadığı sokakları gündeme getirmişti. Yangının yaşandığı sokak da o sokaklardan biriydi. Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Onursal Başkanı Prof. Abdullah Kılıç da İstanbul genelinde 2 bin sokağa itfaiye aracının giremediğini söylemişti.

Arkadaşlarını yaktı

Arkadaşlarını yaktı