Gündem Finlandiya ve Almanya modeli nedir? EYT hakkında merak edilenler

Finlandiya ve Almanya modeli nedir? EYT hakkında merak edilenler

24.09.2019 - 15:14 | Son Güncellenme:

Emeklilikte Yaşa Takılanların merakla araştırdığı EYT haberleri gündemden düşmüyor. Vatandaşlar arasında çok konuşulan EYT kimleri ilgilendiriyor? EYT'ye ikinci bir model mi geliyor? EYT son dakika haberlerini yakından takip edenler, Google üzerinde Finlandiya modeli ve Almanya modeli hakkında bilgi almak istiyor. İşte EYT'lilerin bilmesi gerekenler...

Finlandiya ve Almanya modeli nedir EYT hakkında merak edilenler

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kimleri ilgilendiriyor. Vatandaşlar arasında merak konusu olan EYT kimleri kapsıyo sorusu yoğun ilgi görüyor. EYT, emeklilik için primi tamamlayıp yaşı bekleyenler için geçerli.

Haberin Devamı

FİNLANDİYA VE ALMANYA MODELİ NEDİR?

Almanya veya Finlandiya modeli olarak bilinen bu modelde, Finlandiya ve Almanya'da da emeklilik yaşı 65, 67. Bizde ise 2008 sonrası için erkekte 61 kadında 58 yaş şartı bulunuyor.

Çok konuşulan Finlandiya modelinde erken emekli olanların maaşlarından belirli oranda kesinti yapılıyor. Finlandiya modelinde bu şekilde emekli olanlara sonradan belirli bir miktar prim ödeyerek, emekli maaşlarını yükseltme hakkı da tanınmış. Finlandiya’da bugün için ortalama emeklilik yaşı 63. Finlandiya’da tek bir emeklilik sistemi yok, özel emeklilik de var, kamu emeklilik sistemi de. Ancak bir araştırma yaptım Finlandiya’da en düşük emekli aylığı 1.200 Euro (7.500 lira) civarında. Bu maaşı alan emekliler dar gelirli sayılıyor ve geçinmekte zorluk çekiyor. Bizde ise en düşük emekli aylığı SSK’lı olarak 2.000 lira ki, bundan da düşük alanlar var. Bu şartlarda siz, EYT’lilere, Finlandiya modelini uygulayalım derseniz, her bir yıl için daha düşük emekli aylığı verirseniz, bu kişiler hem çok düşük maaş alırlar hem de diğer emekliler ile aralarında uçurum ve adaletsizlik oluşur. Bu sefer de EYT’liler ileride emekli maaşlarının artırılmasını talep eder. Bu nedenle Finlandiya modeli bize uymaz.