Gündem ÖSYM çalışanı H.A., daha önce DDK raporunda suçlandı

ÖSYM çalışanı H.A., daha önce DDK raporunda suçlandı

25.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilgisayarında SBS soruları bulunan H.A.’nın, çeşitli sınavlarda kopya çekildiği iddialarıyla ilgili Devlet Denetleme Kurulu’nca hazırlanan raporda da suçlandığı anlaşıldı.

ÖSYM çalışanı H.A., daha önce DDK raporunda suçlandı

DDK tarafından hazırlanan raporda, Sınav Hizmetleri Müdürlüğü yaptığı dönemde H.A.’nın sınav sorularını hazırlayan kişilere haksız ödemeler yaptığı iddia edilerek, hakkında irtikap suçundan işlem yapılmasının istendiği belirtildi. Savcılık yetkilileri, SBS sorularının sızdırıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturmadaki şüphelilerin, TÜBİTAK’tan gönderilecek rapor doğrultusunda şekilleneceğini söyledi.

Üç aşamalıydı
MEB, Bakan Hüseyin Çelik döneminde, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında, fen, Anadolu, sosyal bilimler ve diğer bazı meslek liselerine öğrenci yerleştirmek amacıyla yapılan Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) yerine, 6, 7 ve 8. sınıflarda yapılan üç aşamalı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sistemine geçti. Bakan Nimet Çubukçu döneminde 2010’da yapılan son üç aşamalı sınavın ardından ise, SBS’nin tek aşamaya düşürüldüğü ve bundan böyle sadece 8. sınıf öğrencilerine uygulanacağı açıklandı.
Üç aşamalı SBS’nin ardından, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına devam edecek olan öğrenciler, “orta öğretime yerleştirme puanına” göre (OYP) liselere yerleşiyordu. OYP, öğrencilerin geçmiş yıllarda girmiş oldukları seviye belirleme sınavlarından almış oldukları puanlar, o yıla ait yılsonu başarı puanları ve bu puanların oluşturduğu sınıf puanları doğrultusunda hesaplanıyordu.