Gündem Tarihi camiye hoyratlık

Tarihi camiye hoyratlık

05.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Karaköy Hırdavatçılar Çarşısı’nda bulunan tarihi Bereketzade Medresesi Camii, İstanbul’da hoyratlığın kurbanı olan eserlerin başında geliyor.

Tarihi camiye hoyratlık

Bereketzade Mehmet Efendi tarafından 1705 yılında medrese olarak yaptırılan tarihi ibadethane, zaman içerisinde ilgisizlik ve yeterli denetimlerin de yapılmaması nedeniyle tahribata uğradı. Osmanlı’nın son döneminde medreseden camiye çevrilen, 1977 ve 1984 yıllarında iki büyük restorasyon geçiren caminin altında bulunan dükkanlar bütünlüğe zarar verirken, duvarlara monte edilen klima motorları ise görenleri şaşkına çeviriyor. Dışarıdan bakıldığında tarihi eserin bir kısmının kapalı olduğu ve bazı kısımlarının depo olarak kullanıldığı anlaşılıyor. Avluya yerleştirilen plastik masa, pimapen eklenti ve tente ise hoyratlığın geldiği son noktayı anlatmaya yetiyor.

Haberin Devamı

‘En büyük sorun cehalet’

Yüksek Mimar Doğan Hasol tarihi yapının durumuna ilişkin olara şunları söyledi:

“Yer üstü ve yer altı değerlerin yok edilmesine seyirci kalıyoruz. Mimarlık mirası bir ülkede yaşamış insanların kültür yaşam tarzları hakkında çok düzgün fikir verir. Devletin eksikliği de var. Klima motorlarına, kablolara, pimapen eklentilere izin verilmemeli. Yerel yönetimlerin bu tür uygunsuz eklentilere müdahale etmesi gerekir. Bereketzade Camii bu hale gelene kadar yetkililer ne yaptılar? Türkiye’nin en büyük sorunu maalesef cehalet.”