Gündem Zayıflama ölümüne ne oldu

Zayıflama ölümüne ne oldu

08.09.2009 - 07:15 | Son Güncellenme:

19 yaşındaki Dila Kurt’un zayıflama kampında ölümünün üzerinden bir yıl geçti. Adli Tıp otopsi raporunu tamamlamadı. Valilik, kaçak hasta kabul eden Kuşhan hakkında işlem yapmayan Sağlık Bakanlığı görevlilerinin yargılanmasına izin vermedi. Kuşhan hâlâ yargı önüne çıkmadı

Zayıflama ölümüne ne oldu

Zayıflama ölümüne ne oldu
Bundan tam 1 yıl önce 19 yaşındaki Dila Kurt, fazla kilolarından kurtulmak, daha sağlıklı bir hayat sürmek için gittiği Dr. Muzaffer Kuşhan’ın kliniğinde yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Vatan Gazetesi'nde Zehra Çengil imzası ile yeralan habere göre, ruhsatı olmadan kaçak olarak çalıştığı sonradan bakanlık raporuyla ortaya çıkan Kushan Clinic International’da gerçekleşen olayla ilgili bir arpa boyu yol alınamadı. Adli Tıp 1 yıldır Dila’nın otopsi raporunu tamamlayamadı. Ölen Dila’nın yakınları Kuşhan’a göz yuman kamu görevlilerinin yargı önüne taşınması için başvurdu, ancak bu bürokratlar hakkında Valilik soruşturma izni vermedi.

Kızını, ölümünün 1’inci yılında dualarla anan anne Şule Kurt, yaşadıkları çaresizliği şöyle anlattı: “Çocuğumu kaybetmenin acısı bir yana neden öldüğünü bilememek başka bir acı benim için. Bir insan için en kötü şey ülkesinin hukuk ve sağlık düzenine inanamasıdır. Bütün aile olarak hukuka güvenimizi yitirdik. Adli Tıp’tan kimseye ulaşma imkanımız da yok, kanunen yasak. Bunun sorumluları elini kolunu sallayarak geziyor. Düşünebiliyor musunuz ben 1 senedir sokağa çıkamıyorum, o gayet güzel keyfini yaşıyor. Biz perişanız ama bu işin sorumlusu gayet mutlu seyahatlerinde, keyfinde geziyor.“ Ruhsatsız çalıştı, yetkililer uyudu Genç yaşta yaşamını yitiren Dila Kurt’un dramı VATAN’da haber oldu. Haber yayınlandıktan sonra yetkililer harekete geçti. Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu yetkilileri Dr. Kushan’s Clinic International’da inceleme başlattı. Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Dr. Mustafa İyice’nin koordinasyonundaki inceleme sonucunda, Dila’nın ölümüne neden olan olaylar bir bir saptandı. Rapora göre Kuşhan’ın kliniği hem ruhsatsız çalışmış hem bakanlık yetkilileri duruma seyirci kalmış. İşte bu rapora göre Kurt’u ölümüne götüren ihmaller zinciri: Ölüme götüren 3 neden 1) Kurumun 1995’te ruhsatı iptal edildi ancak 2002’ye kadar özel hastane ruhsatıyla obezite tedavisi yaptı. Kurum 2002’de yataklı konaklama tesisi ruhsatı alabildi. Bu tarihten sonra ruhsatsız çalıştı.

2) Kuşhan, bir şikayet üzerine Güzellik Merkezi ruhsatı alabilmek için başvuruda bulunmuş ancak eksik evrak yüzünden ruhsat alamamış. Buna karşın faaliyetlerine de son verilmemiş.

3) Dr. Muzaffer Kuşhan’ın ruhsatı olmamasına rağmen, tüm faaliyetlerin engellenmesine yönelik bakanlığımızca bir girişimde bulunulmamış.

Raporda Dila Kurt’u ölüme götüren nedenler sıralanırken, tesisi kapatma yetkisi olmasına rağmen bunu yapmayan yetkililer hakkında da soruşturma yapılması yönünde görüş belirtiliyor.

‘Otopsi raporu gelmediği için 1 yıldır ceza davası açamıyoruz’ ŞULE Kurt’un avukatı Kaan Oral, Adli Tıp Kurumu’ndan 1 yıldır Dila’nın otopsi raporunu beklediğini söyleyerek şöyle konuşuyor: İddianame henüz çıkmış değil. Soruşturma aşaması 1 yıldır devam ediyor. Bunun sebebi de Adli Tıp Kurumu’ndan Dila’nın neden öldüğüne dair raporun çıkmamasıdır. İstanbul İl Sağlık ve Beykoz İlçe Sağlık Müdürlükleri’yle ilgili suç duyurumuz vardı. Ancak İstanbul Valiliği’nden bunlarla ilgili de soruşturmaya izin verilmemesi yönünde karar çıktı. Dila’nın ölümü üzerine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu yaptığı incelemede ve tanzim ettiği raporda İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri’nin Kuşhan’ın tesisinin ruhsatsız ve izinsiz çalıştığını bildiği halde gerekli işlemleri yapmadığını iç yazışmalarla beraber ortaya koymuştur. Buna rağmen soruşturma izni verilmemiştir. Şimdi İdare mahkemesine dava açacağız. Hukuka aykırı eylemlerin ve haksız fiil nedeniyle maddi manevi tazminat davası açtık, o devam ediyor. Bunun dışında ceza davasının açılması için Adli Tıp raporunu bekliyoruz.