Ebeveyn Kahvaltı, okul başarısını arttırıyor

Kahvaltı, okul başarısını arttırıyor

20.09.2012 - 11:40 | Son Güncellenme:

Kahvaltı, gece açlığını takip etmesi nedeniyle biten enerjinin tekrar alınabilmesi için en önemli öğün. Bu konuda yapılan araştırmalar, kahvaltının önemini defalarca ispatladı.

Kahvaltı, okul başarısını arttırıyor

Araştırmalara göre, kahvaltı yapan çocuğun sınıf içerisindeki başarısı daha fazla, problem çözme yeteneği daha iyi ve kavrama yeteneği daha gelişmiş. Ayrıca kahvaltı yapan çocuklar, beslenme yetersizliğinden oluşan hastalıklara daha az yakalanıyor. Bazı araştırmalar, kahvaltı yapmayan çocukların daha şişman olduklarını bildiriyor.

Haberin Devamı

Kız çocukları ihmal ediyor

9-10 yaşlarında 2.379 çocuğun 9 yıl boyunca takip edildiği bir çalışma sonucuna göre; kahvaltı yapanlar, daha fazla kalsiyum ve lif alıyor. Ve bu çocuklarda obezite görülme riski, daha düşük. Bu çocuklar, daha düzenli öğün alışkanlığı ve yaşam şekline sahip oluyor. Kız çocukları erkeklere göre kahvaltıyı daha fazla ihmal ediyor.

Çocukların kahvaltı ve ara öğün yapması kadar bu öğünlerde yediği besinlerin içeriği de önemli. Bu öğünlerde kan şekerini hızla yükselten ve sonra düşüren şekerli gıdalar yerine süt, yumurta gibi yavaş emilen, tokluk hissi daha fazla olan ve büyüme döneminin ihtiyacı proteinli gıdaları almak gerekir.

Gelişmeyi de etkiliyor

Besinlerin yetersiz, dengesiz veya fazla tüketilmesi sonucunda istenmeyen bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir:

Haberin Devamı

* Büyüme ve gelişme geri kalır.

* Enfeksiyon hastalıkları sık ve ağır seyreder.

* Şişmanlık ortaya çıkar. Çocukluk döneminde ortaya çıkan şişmanlık, ileriki yaşlara yansır ve yüksek tansiyon, kan yağlarında artış, kalp-damar hastalıkları, şeker gibi kronik rahatsızlıklara zemin hazırlar. Ayrıca psikolojik sorunlara da yol açar.

* Diş sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Özellikle sık yenilen ve içilen şekerli besinler, diş çürümelerine neden olur. Bu besinler ayrıca doygunluk hissi vererek ve vücut için gerekli diğer besinlerin alınmasını engelleyerek, sağlığa dolaylı olarak zarar verir.

ÖRNEK KAHVALTILAR

* Tahıl gevreği ve süt, istenirse meyve eklenebilir.

* Az yağlı tost ve meyve suyu.

* 1 bardak süt, muz, istenirse kuru üzüm veya kayısı da eklenebilir.

* 1 bardak taze meyve suyu içine 1 kaşık pekmez, salamlı, sebzeli sandviç.

* 1 bardak süt, fındık ve meyve.

* Haşlama yumurta veya omlet, ekmek, zeytin, domates, salatalık, biber.

* Ekmek, peynir, zeytin, domates, salatalık, biber.

* 1 bardak süt, fındık ezmesi sürülmüş ekmek.

* 1 bardak süt, az yağlı kek.

1 SORU 1 CEVAP

Çocuğum meyve suyunu çok seviyor. Gün içinde ne kadar tüketirse uygun olur?

Çocuğunuz için en doğrusu, evde sıkılmış meyve sularının taze olarak tüketilmesidir. Çünkü meyvenin içeriğindeki vitaminler meyve suyuna geçer ve bekletilmeden tüketilmesi gerekir. Aslında meyvenin kendisini yemesi çok daha iyi olur. Çünkü meyvedeki posa ve lifler, bağırsak çalışmasını hızlandırır. Ancak hazır meyve suyu kullanmak durumunda kalırsanız şeker ilave edilmemiş, yüzde 100 olanlarını tercih edin.

Haberin Devamı

Ara öğün tüketimi her dönemde olduğu gibi çocuklar için de çok büyük önem taşır. 3 ana öğüne ek olarak 2-3 kere besin değeri yüksek, ara öğün olmalı. Çocuklar hep aynı besinleri tüketmekten hoşlanmaz. Ara öğünler değişik renk, tat ve çeşitlilikte sunulmalı. Çocuklar günlük enerjilerinin yüzde 20’sini ara öğünlerden karşılar. Bu nedenle öğünlerde enerji değeri dengeli ve lif açısından yüksek besinler vermeye özen gösterin.

FARK YARATMAK iÇiN

1- Küçük boy patateslerin üzerine az yağlı kaşar koyarak fırında pişirin, üzerine kuru nane ilave edin.

2- Muzu soyup, az yağlı sade yoğurtla karıştırıp, ezilmiş kahvaltılık gevreklerle bir kapta dondurun, dondurma gibi servis edin.

Haberin Devamı

3- Az yağlı sade yoğurdu yaban mersini, kuru vişne ve cevizle karıştırıp meyveli yoğurt haline getirin.

4- Tam tahıl unundan krep yapıp, içine çikolata sürüp, çilek, muz, kivi ve şeftali dilimleri ekleyin. Dövülmüş fındıkla servis edin.

5- İnce ince kestiğiniz elma dilimlerinin üzerine fıstık ezmesi ekleyin.

Yazarlar