Doğa Memeliler nedir? Memeli hayvanlar hangileridir ve ortak özellikleri nelerdir?

Memeliler nedir? Memeli hayvanlar hangileridir ve ortak özellikleri nelerdir?

07.04.2020 - 11:19 | Son Güncellenme:

Öğretmeninin seni tahtaya sözlüye kaldırdığını düşün. Sorusu da şu: “Memeli hayvan nedir, özellikleri nelerdir, isimlerini biliyor musun?” Tahtada sesiz ve uzun bir bekleme süreci yaşamak istemiyorsan, eğlenerek öğrenebileceğin bir sürü bilgi derledik. Tahtaya çıktığında bülbül gibi şakımak ne demek anlayacaksın.

Memeliler nedir Memeli hayvanlar hangileridir ve ortak özellikleri nelerdir

Şimdi efendim bu hayvanlar alemi gerçekten bir alem! Neden mi? İçlerinde o kadar farklı gruplara ayrılıyorlar ki. Omurgalı, memeli, kafadan bacaklı… Daha neler, neler… Neyse konumuza geri dönersek “memeli hayvan nedir?” sorusunu bir cevaplayalım önce.

Haberin Devamı

Memeli hayvan nedir?

Bir kelimeyi tanımlarken ilk kaynağımız her zaman TDK. Sen de araştırmalarında TDK’ye ait web sitesini kullanabilirsin. TDK’ye göre memeli hayvan “memeleri olan, sıcakkanlı, iki akciğerli, kalbinde dört boşluğu olan, vücutları genellikle tüylerle örtülü omurgalı hayvanlar sınıfı” demekmiş.

Omurgalı hayvanlar ile ilgili konumuzda detayları anlatmıştık. Hayvanlar omurgalı ve omurgasız olarak ikiye ayrılıyordu. Memeli hayvanlar da omurgalı hayvanların bir türüydü. Memeli olarak adlandırılan bu hayvanların tabii ki ortak özellikleri var. Bakalım, nelermiş?

Memeli hayvanların ortak özellikleri:

Vücutları senin gibi deri ve tüylerle kaplıymış. Bu, onları iklim şartları ve zorlu yaşam koşullarına karşı korurmuş. Bu tüyler zaman zaman dökülür, yerine yenileri çıkarmış.

Haberin Devamı

Sert bir iskelet sistemleri varmış. Bu da insanlara benziyormuş.

Boşaltım organları böbrekleriymiş.

Akciğerleri, bizim gibi solunum organlarıymış. Ayrıca ses çıkarmaları için onlara yardım eden ses telleri varmış.

Balina ve deniz inekleri dışında genel olarak 4 bacaklı olurlarmış. Parmakları da en fazla beş tane olurmuş.

Fark ettiysen insanlara çok benziyor memeli dostlarımız. Mesela çeneleri ve dilleri de varmış. Yalnız bazılarında diş olmazmış.

Kapalı kan dolaşımı olan memelilerde sistem; kalp, kan ve damarlardan oluşurmuş. Kalplerinde 4 odacık varmış. İkisi karıncık ikisi de kulakçık olarak çalışırmış.

Belirli bir vücut sıcaklıkları varmış ve bu içinde bulundukları ortama göre değişmezmiş.

İçtikleri su, sidik keseleri yardımıyla dışarı atılıyormuş.

Diğer hayvan türlerine göre çok gelişmiş bir beyin sistemleri varmış. 

BU BİR OYUN!

Şimdi memeli hayvanların isimleri sıralamamız aşağıda seni bekliyor. Tam otuz tane ismi sıraladık ama bazı harfleri boş bıraktık. Bu senin için ufak bir alıştırma olsun.

1. KÖSTEBEK
2. T_MB_L H_YV_N
3. KİRPİ
4. ARMADİLLO
5. KARINCA YİYEN
6. Y_R_S_
7. FARE
8. BALİNA
9. SİNCAP
10. SIÇAN
11. M_Y_UN
12. ASLAN
13. KAPLAN
14. AYI
15. K_ND_Z
16. AT
17. EŞEK
18. ZEBRA
19. GEYİK
20 . KEÇİ
21. _ÜRAF_
22. KOYUN
23. DEVE
24. FİL
25. P_ND_
26. TAVŞAN
27. KURT
28. KANGURU
29. _RNİT_RENK
30. DOMUZ

Haberin Devamı

BUNLARI DA UNUTMA!

Memeli hayvan dostlarımız kendi aralarında da farklı gruplara ayrılırmış; plasentalı, gagalı ve keseli. Memelilerin çoğu plasentalı memeliler grubuna girermiş ve doğum yaparak çoğalan bu türlermiş. Gagalı olanlar ise yumurtlayarak çoğalan türmüş. Üçüncü tür ise keseli memelilermiş ve keseli oldukları için doğurma yöntemleri diğeri iki türden farklıymış. 

Plasentalı memeli dostlarımız da kendi aralarında 10 farklı grupta incelenirmiş: Böcekçiller, yarasalar, primatlar, dişsizler, kemiriciler, etçiller, balinalar, filler, tek toynaklılar, çift toynaklılar.

Dünya üzerinde 4500’den fazla memeli türü varmış.

Ülkemizde yaşayan memeli hayvan türü 150’den fazlaymış.

Memeli hayvanların çoğu annelerinin karnında gelişir ve doğumla dünyaya gelirlermiş. Anneleri onları aynı bizim gibi sütüyle beslermiş ilk aylarda.

Memeli yani mammalia kelimesi ilk olarak İsveçli doğa bilimci Carolus Linnaeus (1707-1778) tarafından kullanılmış.

Haberin Devamı

Diğer hayvanlara göre daha sıcakkanlı olurlarmış. O yüzden evimizde beslediğimiz hayvanlar genelde memeli hayvanlar olurmuş.

En büyük memeli balina, en küçük memeli cüce fareymiş.