Dünya Bu Diyeti Konuşuyor

5 Ağustos 2022

Dünya Bu Diyeti Konuşuyor

Nedir Bu Intermittent Fasting

İnsan ne kadar aç kalabilir?

1 saat, 2 saat, 3 saat... açlık kelimesinin hepimizi ürküttüğü şüphesiz. Belki de diyete karşı duyulan korkunun temel nedeni bu olabilir...

İnsanoğlu 7 gün kadar aç kalabilme gücüne sahiptir; fakat susuzluğa en fazla 3 gün dayanabilinir. Bu nedenle diyet sürecini odak alırsak susuzluk tolere edilemezken; açlık sürece bağlı olarak korkutucu bir nokta değildir?

Peki dünyanın konuştuğu ' Aralıklı Açlık ' diyeti nedir?

Aralıklı Açlık diye bilinen namı değer İntermittent Fasting sürecinde ne yediğinizden çok ne zaman yediğiniz önemlidir. Çünkü bu programda belirli zaman aralıkları ile aç kalarak yağ yakımı, kilo verme, iradeyi güçlendirmek veya bedeninizi dinlendirme hedeflenmektedir.

Birçok yöntemle İntermittent Fasting uygulanabilir.

Yazının Devamı

Antrenman sonrası beslenme neden önemli?

5 Ocak 2022

Sporcularda enerji dengesi doğru orantılı olarak ilerlemektedir. Bu süreçte kas normalin üstünde aktif olduğu için; besin öğesi gereksinimi ekstra artmaktadır. Eğer bir sporcu antrenman öncesi ve sonrası doğru beslenmiyorsa maalesef kas kaybı ve performans düşüklüğüne neden olabilir.

Antrenman sırasında kas yıkımı gerçekleşir. Dolayısıyla antrenman sonrasında toparlanmak için doğru beslenme ile kas yıkımı önlenmelidir.
 
Kaslardaki glikojen depoları 1.5-2 saat içinde boşalabilmektedir. Bu depoların yerine konmasında en etkin yol, antrenman sonrasında ilk 2 saat içinde kompleks içerikli yüksek karbonhidratlı besinlerin tüketilmesidir. Antrenman sonrası tüketilen karbonhidratın zamanı, glikojen sentez oranını etkilemektedir. Glikoz ve sukroz aynı derece etkiliyken; fruktoz daha az etkilidir.
 
Antrenman sonrası atıştırmalıklar ve öğünler, karbonhidrat ve protein yönünden zengin olmalıdır. Kaslarda depolanan glikojen, egzersiz sırasında temel yakıt kaynağıdır. Yüksek karbonhidrat içeren öğün ve atıştırmalıkları tüketmek,

Yazının Devamı

Kortizon tedavisinde beslenme nasıl olmalı?

27 Ekim 2021

Birçok danışanım kortizon tedavisi uygulanırken; ileriye dönük yaşayacağı sıkıntılardan ve kimi zamanlarda risklerden endişe duymaktadır.

Bir hormon olan kortizon birçok rahatsızlıkta tedavi amacıyla kullanılan; kortikosteroidler yani kortizon, prednizon, deksametazon v.b. steroid yapıda olan ilaç gruplarıdır. Bu ilaç tipleri böbrek üstü bezlerinden salgılanan kortizon hormonuna benzerlik göstermektedir.

Beslenme her zaman kilo verme üzerine odak alınmamalıdır. Kimi zaman kullandığınız ilaçların etkisini minimuma indirmek kimi zamanda besin-ilaç etkileşimi yaşamamak için beslenmenin yeri her zaman önemlidir.

Peki Kortizonun Etkisi Nasıldır?

Kortikosteroid grup ilaçlar insüline zıt bir etki göstermektedir. Dolayısıyla glikojenezde ki artış karaciğerde glikojen üretimini ve depolanmasını artırırken; karaciğer dışında ki hücrelerde protein sentezini engellemektedir. Bu nedenle bu noktada antrenman yapan bireylerin kas yıkımına dikkat etmesi gerekmektedir. Peki protein bazlı mı beslenmeliyiz diye sorarsanız? Bu noktada da üre ve amonyak oluşumunu artırıp idrarda azot

Yazının Devamı

Anne sütünü artıran 5 besin

12 Eylül 2021

Su Tüketimine Dikkat... Anne sütünün yaklaşık %90’ı sudur. Dolayısıyla su tüketimi anne sütünün artırmasın da etkilidir. Her gün düzenli bir şekilde 2,5-3 litre su tüketimine özen gösteriniz.

Şimdi gelin anne sütünü artıran 5 besine değinelim...

Rezene Çayı... Rezene çayı, emzirme döneminde gaz problemi için oldukça etkilidir. Annenin gün içerisinde içeceği 1 fincan rezene çayı, prolaktin ve östrojen hormonunu artırarak anneyi psikolojik olarak rahatlatırken sütünü artıracaktır. Bu yolak ile bebek ile annenin gaz problemi baskılanacaktır.

Tahin... Tahin besin değeri yüksek, yağ içerikli bir besindir. Yapılan çalışmalar susam, tahin gibi besinlerin östrojeni artırdığından; sütün kalitesini ve salınımını olumlu yönde etkilediği belirtiyor.

Yağlı Tohumlar... Ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler magnezyum, çinko ve omega-3 den zengin besinlerdir. Günde belirli miktarlarda tüketeceğiniz kuruyemişler sütünüzü artırırken bebeğinizin beyin gelişimine de

Yazının Devamı

Kreatin hakkında bilmeniz gerekenler

16 Ağustos 2021

Günümüzde; hızlı enerji sağlamak için birçok sporcu tarafından kullanılan kreatin; kas yapısında, beyinde ve kanda bulunurken; idrarda da az miktarda bulunmaktadır. Açlık, diyabet, ağır karaciğer hastalıklarında, müsküler distrofi, miastenia gravis, ateş, ağır enfeksiyon gibi durumlarda idrarda miktarı artmaktadır. Bu durum karbonhidratın iyi yakılmadığının habercisidir.

Besinsel kaynakları et ve süt olan bu aminoasit; supplement olarak da tercih edilmektedir.

Yapılan çalışmalarda; kreatin supplementlerin,

• Kas kreatin ve kreatin fosfat miktarında artış,

• Kısa süreli yüksek şiddetteki aktivitelerde performans ve kas kütlesinde artış,

• Kas kuvveti sürekliliğini sağladığı ve

• Laktik asit birikimi önleyerek yorulmayı geciktirdiği belirtmektedir.

Beslenme programına destek amaçlı kullanılmalı...

Yazının Devamı

Elma sirkesi zayıflatıyor mu?

19 Mayıs 2021

Gıda Maddeleri Tüzüğünün göre sirke “Üzüm ve incir gibi şekerli meyvelerin önce alkol fermantasyonuna sonra asetik asit fermantasyonuna tabi tutulması ile elde edilen madde” olarak ifade edilmektedir. Sirke oluşumunda, ezilmiş veya dilimlenmiş elmalar maya ile mayalanarak alkole dönüşmektedir. Zamanla oluşan bakteri, alkol çözeltisine eklenerek; sirke içindeki ana aktif bileşik olan asetik aside dönüştürülerek oluşmaktadır. Fermente edilerek elde edilen ve prebiyotik besin kaynağı olan sirke, kolon mikroflorasında oldukça etkili olup antiinflamatuar etkiye sahiptir.

Elma sirkesinde bulunan asetik asitin, aktif bileşenler ile kilo kaybına yardımcı olduğuna dair bazı çalışmalar mevcuttur. Yapılan bir çalışmada asetik asit verilen farelerin vücut yağ birikimini baskılayabileceği belirtilirken; başka çalışmada ise 25-30 BKİ oranına sahip 155 kişi 3 gruba ayrılarak 12 hafta boyunca, birinci gruba 15 ml sirke, ikinci gruba 30 ml sirke ve diğer gruba plasebo verilmiştir. Sonuçlarda 15ml ve 30 ml sirke tüketenler, sirke tüketmeyenlere

Yazının Devamı

Sporcular için antioksidan

24 Aralık 2020

Hücre koruyucu, yüksek potensli, sinerjik etkiye sahip olan antioksidanlar serbest radikallerle savaşabilen ve bu süreçte hücre hasarını engelleyebilen maddelerdir. İnsan vücudu antioksidanları doğal olarak üretebildiği gibi dışarıdan takviye olarak da alabilmektedir.

Vücudumuzda besinlerin yıkımı için oksijene ihtiyaç vardır. Bu döngü de serbest radikaller yan ürün olarak ortaya çıkmaktadır. Normalde vücut, serbest radikallerle mücadele edebilirken; bazen bağışıklık sistemi virüs ve bakteriler ile baş edebilmek için serbest radikalleri oluşturabilir ya da stres, yanlış beslenme, yoğun egzersiz, çevresel faktörler, alkol ve sigara kullanımı, yaş ilerlemesi nedeniyle hücreye zarar vermesi ile ciltte yaşlanma ve dejeneratif hastalıklara neden olur.

Başlıca antioksidan kaynakları nelerdir?

Beta Karoten, C Vitamini, E Vitamini, Selenyum, Ginkgo Biloba, Koenzim Q10 başlıca antioksidan kaynaklarındandır.

Her gün 1 fincan demlenmiş Ginko Biloba.... Ginkgo Biloba, dolaşım sisteminin işleyişini hızlandırıcı etkisiyle, beyin ve kalp başta olmak üzere daha kaliteli

Yazının Devamı

Hindistan cevizi yağı mucizevî mi?

19 Aralık 2020

Diyetlerde, sağlıklı atıştırmalıklarda oldukça yer verilen hindistan cevizi yağının son dönemlerde neden bu kadar popüler olduğunu düşündünüz mü?

Bazı besinler içerdikleri karbon atom sayısına göre kısa, orta ve uzun zincirli olmak üzere üçe ayrılır. Hindistan cevizi yağı, hurma çekirdeği yağı, süt yağı, tereyağı gibi besinler ise orta zincirli yağ asitleridir.

Neden tüketmeliyiz?

Mct grubu yağlar, kalori bazından diğer yağlara oranla yaklaşık olarak 1 kalori daha düşüktür. Fakat bu gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz anlamına gelmemektedir. Diğer yağ grupları metabolize olurken lenfotik dolaşıma katılıp kas ve yağ dokuları gibi vücuttaki dokuları kullanıp sonrasında karaciğere ulaşırlar. Mct yağ asitleri ise keton cisimlerine çevrilip enerji için kullanılırken vücut dolaşımına katılmadan direkt karaciğere ulaşarak hızlıca metabolize olurlar.

Tüm bu yolaklar göz önünde bulundurulduğunda Mct yağ asitlerinin kilo yönetim sürecinde diğer yağ gruplarına kıyasla kan kolesterolü, damar sertliği oluşumunu

Yazının Devamı