Eskişehir Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali 19 Yaşında

Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali 19 Yaşında

02.05.2017 - 18:09 | Son Güncellenme:

.

Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali 19 Yaşında

Bu yıl 19’uncusu düzenlenecek olan Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin (EFF) basın toplantısı, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Frig Salonu’nda gerçekleştirildi.
Festival Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Serhat Serter, Festival Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Nesrin Aysun Yüksel ve Yrd. Doç. Dr. Yaprak İşçibaşı, 5-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalle ilgili basın mensuplarına bilgiler verdi.
EFF tanıtım filmlerinin izlenmesi ile başlanılan toplantıda Yrd. Doç. Dr. Serhat Serter, “Çok heyecanlıyız, dile kolay 19 yıl boyunca böyle bir etkinliği Türkiye’de ve dünyada her yıl büyüyerek yapan bir başka bir kuruluş yok. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin idari ve akademik personelinden aldığımız güçle 19’uncu yılımıza geldik. 20’nci yılımızda da çok daha güzel bir festival yapacağız” şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden de ciddi destekler aldıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Serter, “Bu yıl diğer festivallerimizde olmayan farklı etkinlikler ve bölümler yapmak istedik. ‘+60 Seansı’ ve ‘Mor Perde’ bölümleri ve geçen sene başlattığımız ama bu sene daha yoğun ilgi gösterdiğimiz ‘Engelli Farkındalık’ bölümleri var. Film gösterimlerinin yanı sıra yan etkinliklerle, her sene açmayı planladığımız sergilerle, açılış ve kapanış konserleri ile dolu bir festival bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

Sinemaseverler 20 ülkeden 100’e yakın filmi izleme şansı elde edecek
Festivale ilişkin olarak film bölümleri, gösterim yerleri ve etkinlikler hakkında da bilgi veren Serter, “Bu yıl 20 faklı ülkeden 43 uzun metrajlı, 55 kısa metrajlı film var. Uzun metrajlı filmlerimizin tamamı Sinema Anadolu ve Kanatlı AVM’deki Cinama Pink’te gösterilecek. Askıda bilet uygulaması her yıl olduğu gibi bu yıl da devam edecek.” şeklinde konuştu. Engelli Film Bölümündeki film sayısının geçen yıllara göre artış gösterdiğine de değinen Yrd. Doç. Dr. Serhat Serter, “Sinema Tarihlerinin Unutulmazları Bölümünü de hayatını kaybeden oyuncu ve yönetmenlerden derledik. 1952 yapımı ‘Sinsing in the Rain’ filmini Eskişehirli sinemaseverler 4K olarak izleyebilecekler ve ayrıca 10 filmin Türkiye prömiyeri olacak. Aynı zamanda Sapir College, School of Audio & Visual Arts (İsrail) ve University of Edinburgh, Film Studies (İskoçya) sinema okulları konuk edilecek” diye belirtti.

Festival heyecanı hız kesmeden devam ediyor
Doç. Dr. Nesrin Aysun Yüksel ise festivalle ilgili olarak, “19 yaşında bir genç nasılsa biz de o atmosfer içerisindeyiz. ‘Yolumuz ne olacak? Daha yeni neler yapmalıyız?’ Bu tarz soruları kendimize sorarak aynı heyecanla yolumuza devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Festivalde yer alacak filmlerden kısaca bahseden Doç. Dr. Yüksel, “İzzet Günay’ın yer aldığı Türk Sineması’nın kült filmlerinden ‘Beni Osman Öldürdü’ filmi ve Lale Belkıs’ın oynadığı 1970’de Altın Portakal alan ‘Kalbimin Efendisi’ filmi gösterilecek. Onun dışında her sene değişkenlik gösteren bir bölümümüz olsun diye son dönemlerde kadını merkeze alan ve kadın yönetmenlerin yer aldığı ‘Mor Perde’ bölümünde. ‘Manifesto, Their Finest ve Sami Blood’ filmleri izleyicilerle buluşacak” diye konuştu.

Sinemaseverleri zengin bir festival bekliyor
Festivalde yer alacak bölümlerden de bahseden Doç. Dr. Yüksel festivalde, “Engelli Farkındalık, Sinema Tarihinin Unutulmazları, Dünya Sinemasının Genç yıldızları, Dünya Festivallerinden, Türk Sineması 2016-2017, Gece Yarısı Sineması, Canlandırma Sineması, Hayatımız Belgesel ve Kısa Filmler” bölümlerinin olduğunu belirtti. Festival kapsamında gerçekleşecek atölyeler hakkında da bilgiler veren Yüksel, “Eğitim kurumu organizasyonu olduğumuzu unutmayarak hem sinemaseverlere hem de öğrencilerimize destek sağlayacak atölyeler, sinema dersleri gerçekleştiriyoruz. Festivalde Şeyfullah Samadian’ın ‘Belgesel Sinema Üzerine Konuşmak’, Tomris Giritlioğlu’nun ‘Tomris Giritlioğlu ile Sinema’, Onur Şentür’ün ‘Bir Reklam Filmi Yönetmek’, Prof. Selma Köksal Çekiç’in ‘Bir Film Yönetmek’ ve Serpil Altın ve Korhan Uğur’un ‘Yapımcı ve Yönetmen Gözünden Uzun Metraj Film Yapım Süreci’ atölye çalışmaları olacak” ifadelerini kullandı.

EFF ödülleri sahiplerini buluyor
Festivalde ödül alacak sanatçılarla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Yaprak İşçibaşı ise etkinliğe ilişkin görüşlerini ise şu şekilde aktardı:
“Bu yıl 19’uncusunu yaptığımız film festivalinde Onur Ödüllerini Lale Belkıs ve İzzet Günay, Sinema Emek Ödüllerini ise Tomris Giritoğlu ve Zeki Baksı paylaşacak. Yılın Performansı Ödülleri ise Ecem Uzun ve Haydar Şişman’a takdim edilecek. Bu sene 2015 yılında Emek Ödülü verdiğimiz Erdoğan Çakıcı’yı anıyoruz aynı zamanda Sinema Kültürüne Katkı Ödülü ise Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’ne verilecek.”

5 Mayıs Cuma günü saat 17.30’da Sinema Anadolu’da açılışı gerçekleştirilecek olan Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali kapsamında; 6 Mayıs’ta Hediye Güven ve Undercover grubunun açılış konserleri, 8 Mayıs’ta ise İletişim Bilimleri Sergi Salonu’nda “Yeşilçam Film Afişleri Sergisi” sinemaseverlerle buluşacak.