Teknoloji Android izinleri: Sizden ne istiyorlar?

Android izinleri: Sizden ne istiyorlar?

05.05.2016 - 16:32 | Son Güncellenme:

En yaygın mobil işletim sistemi olan Android'in en kritik unsurlarından biri bu platformdaki uygulamalara verilen yetkilerin genelde gözden kaçırılabilmesi. Android'deki uygulamaların sizden talep ettikleri ne ve bu konuda neden dikkatli olmalısınız? İşte konuyla ilgili detaylı bilgiler...

Android izinleri: Sizden ne istiyorlar

Kullanıcıların cihazlarına indirdiği bütün uygulamalar bu cihazların muhtemelen hassas sayılabilecek alanlarına erişim izni talep etmek zorunda, fakat buradaki mesele onların bu talebi her zaman açıkça yapmamaları...

Haberin Devamı

Aslında Android'deki bu izin talepleri en yeni Android 6.0 Marshmallow güncellemesiyle birlikte çok daha makul bir hale geldi, fakat Marshmallow kullananların oranı ise halen oldukça düşük. Bu da geçmişte Android yetkilerinin nasıl çalıştığını ve bunların gelecekte nasıl görüneceğini bilmeyi son derece önemli hale getiriyor.

Bu doğrultuda hazırladığımız rehberde, Android platformundaki bu yetki ve izinlerin kullanıcılar için ne anlama geldiğini, onları neden önemseniz gerektiğini ve bütün bunların gerçek uygulamalarda nasıl göründüğünü masaya yatırdık.

Nedir bu yetkiler?

Uygulamaların talep ettikleri yetkiler aslında, en basit tabiriyle telefonunuzdaki hassas medyalara erişmek isteyen uygulamaların sizden talep etmeleri gereken özel ayrıcalıklar.

Haberin Devamı

Telefonlar genelde çok fazla kişisel bilgi barındırdıkları için, uygulamalar da doğal olarak bütün bu verileri sizin izniniz olmadan kullanma yetkisine sahip değiller. Bu doğrultuda bir uygulamanın sahip olduğu yetkileri istediğiniz zaman kontrol etme hakkına sahipsiniz. Bunu yüklediğiniz bir uygulamada yapmak için Ayarlar > Uygulamalar kısayolu üzerinden incelemek istediğiniz uygulamayı seçerek yapabilirsiniz.

Henüz kullanmaya başlamadığınız bir uygulamanın alacağı yetkileri görmek istediğinizde ise onu Google Play Store üzerinden bulup Yetki Detayları'na tıklamanız yeterli. Bu konu hakkında ayrıntılara aşağıda değineceğiz.

Bu neden önemli?

Mesele aslında oldukça ciddi, fakat yine de bütün bu yetkilerin genel olarak kötü niyetli olduğu gibi bir izlenime sahip olmamalısınız. Diğer yandan en yeni akıllı telefonların sahip olduğu gelişmiş özellikler, bunların kullanıcıların zararına olabilecek biçimde kullanılabilmesini de kolaylaştırıyor. Fakat bir uygulama sizden bir yetki istiyorsa bu onun amacının her zaman kötü olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin Google Maps gibi bir uygulama sizden konum bilginize erişme yetkisini alamazsa pek bir işe yaramaz. Bununla birlikte bir hesap makinesi uygulaması rehberinize erişmek istiyorsa bu noktada durup düşünmenizde yarar var.

Haberin Devamı

Google, çok daha eskiden kullandığı bir yöntemde bir uygulamanın gerek duyduğu bütün yetkileri tek tek listeliyordu. Fakat artık bütün bu yetkiler çok daha olağanlaştığı için ayrıca kontrol etmeniz gereken Diğer kategorisine yerleştirildi.

Ortak Yetkiler

Uygulama içi satın almalar: Uygulamaların talep ettiği yetkilerin büyük bir kısmının başlıkları bile aslında durumu anlatmaya yetiyor. Son zamanlarda neredeyse bütün ücretsiz oyun uygulama için satın almalar ya da mikroişlemler içeriyor. Bunların çoğu da ücretsizmiş gibi görünen ama o kadar da ücretsiz olmayan ve bir süre sonra elinizi cebinize atmanızı gerektiren uygulamalar. Birçok durumda bu uygulamalar oldukça pahalıya patlayabiliyor, dolayısıyla özellikle çocuklarınızın bu oyunlardaki uygulama içi satın almalara bulaşmaması için gerekli önlemleri almalısınız. Elbette bütün uygulama içi satın almalar her zaman kötü niyetli ve gereksiz değil.

Kamera: Cihazınızın kamerasına tam erişim iznine olanak tanır. Bu talebin yalnızca tek bir yetkisi var, dolayısıyla duruma göre kabul edip etmemek size kalmış.

Haberin Devamı

Mikrofon: Bu da yine tek bir yetki talep eden izin türlerinden; sesli dosya kaydetmek adına mikrofonunuza tam erişim talep ediyor.

Depolama: Uygulamalar dosyalarınızı okuyabilir ve onları kaydedebilir. Depolama alanınızdaki dosyalara erişimin temel nedeni bir arkadaşınızla paylaşacağınız dosyayı rahatça seçebilmek ya da bir uygulama üzerinde düzenlediğiniz bir resmi klasörünüze kaydedebilmek.

Konum: Bu size en yakın Wi-Fi ağlarından cihazınızın GPS'i kullanılarak elde edilen en yakın ya da tam konum bilginiz olabilir.

Kimlik: Cihazdaki hesapları bulan bu yetkinin temel amacı uygulamalara (örneğin Google ve Facebook hesabınıza bağlanırken) cihazınıza başka hesaplar bağlandığında bunun bilgisini vermek.

Telefon/Cihaz kimliği: Telefonunuzun durum bilgisini ve kimliğini okuyan bu yetki bir uygulamanın sizin o esnada örneğin bir görüşme yapıp yapmadığınızı farketmesini sağlar.

Cihaz & uygulama geçmişi: Bu yetki bir uygulamanın cihazınızda başka hangi uygulamalar olduğunu bilmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

Bu saydıklarımız aslında en bilinen yetki türlerinden olsa da, Diğer kategorisinde; aralarında Bildirim olmadan dosya indirme, Cihaz başladığında çalışma, Ağ bağlanabilirliğini değiştirme ve Ses ayarlarını değiştirme gibi kötü amaçlarla kullanılabilecek daha birçok yetki mevcut.