Gündem Ani hava değişimi kriz riskini tetikliyor

Ani hava değişimi kriz riskini tetikliyor

18.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hava sıcaklıklarının dalgalandığı mevsim geçişlerinde uzmanlar kalp krizi riskini düşürmek için sağlıklı ve düzenli beslenme ve mevsime uygun kıyafetler giyilmesi tavsiyesinde bulunuyor

Ani hava değişimi  kriz riskini tetikliyor

Uzmanlar bahar aylarında sık sık karşı karşıya kaldığımız ani hava değişimlerinin kalp sağlığına etki ettiği görüşünde.
Sık yaşanan ısı değişimlerinin kalp krizi riskini arttıran etkenlerden biri olduğunu belirten Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özer Soylu, mevsim değişikliği konusunda şu uyarılarda bulunuyor:
“Kısa sürelerde vücudun sıcağa ya da soğuğa alışması zordur. Bazı anlarda vücut strese girebilir. Mevsim geçişlerinde sıcaklık normalin üzerinde olduğunda deri, böbrekler ve akciğerler ve kalp etkileniyor. Deri sıcaklık seviyesi arttığında terleyerek vücut ısısını dengede tutmaya çalışırken, böbrekler vücuttaki su oranını korumak için idrar üretmez. Bu nedenle mevsim geçişlerinde sağlıklı ve düzenli beslenmek, mevsime uygun kıyafetler giymek oldukça önem taşır. Öte yandan kronik hastalığı olan kişilerin de beslenme ve uyku düzenine, vitamin takviyelerine daha fazla önem vermesi gerekir.”

Grip krize neden oluyor
Kalp krizi geçiren hastaların çoğunun kriz öncesinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş olduklarını ifade eden Soylu “Araştırmalar hastaların yüzde 35’inde kalp krizi öncesi grip öyküsü bulunduğunu gösteriyor. Grip virüsünün neden olduğu biyokimyasal ve hücresel değişiklikler, kalp damarlarındaki aterom plaklarında yangıya yol açarak, damarda ani tıkanma sonucu kalp krizine neden olabiliyor. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle de zatürre gibi ikincil hastalıkların da duruma eklenmesiyle grip daha da ağırlaşabiliyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KALBİNİZ İÇİN KIRMIZI MEYVE SEBZELER

Sağlıklı bir kalbin yolu doğru beslenme kurallarına uymaktan geçiyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman’ın kalp sağlığı önerileri şöyle;
BALIK: Uzun yıllardır balık tüketimi ile kalp sağlığı arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar göstermiştir ki; kalp hastalıklarının altyapısını oluşturan, aritmide, lipit profilinin düzenlenmesinde, aterosklerozda, inflamasyonda ve kan basıncının düzenlenmesinde pozitif etkileri mevcut. Özellikle somon, ringa, sardalye, uskumru, ton balığı kalp sağlığı için sıklıkla tüketilmesi gereken türler. Genel öneri haftada 2 kez 200 gr omega-3’ten zengin balık tüketilmesinden yana.
PİRİNÇ YERİNE BULGUR: Suda çözünen posa kolesterol emilimini bloke eder ve vücuttaki kolesterolün bir kısmını dışkı ile atılmasını sağlar. Sağlıklı bir bireyde kalp hastalıklarından korunmak için günlük alınması gereken posa miktarı 25-35 gr’dır. Posa tüketimini arttırmak için; meyvelerin kabuklu yenilmesi, her öğünde salata tüketilmesi, pirinç yerine bulgur tercih edilmesi etkili bir yöntem.
GÜNDE 10 BADEM: Kalp hastalıklarında kilit rolü olan folik asidin de iyi kaynaklarıdırlar. Yapılan çalışmalarda kan kolesterolü üzerine pozitif etkileri görülmüştür. Günlük 30 gr yağlı tohum yeterli olacaktır. Her gün, 10 adet badem, 2 adet ceviz, 10 adet fındık yönünde sağlıklı bir öğün.
KIRMIZI SEBZE VE MEYVELER: Düzenli sebze ve meyve tüketen bireyler antioksidan alımlarının fazlalığı sayesinde de kalp hastalıklarına karşı vücutlarını güçlendirmiş olurlar. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerin miktarı ile ilgili bir sınırlama gerekmezken, kök sezeler ve meyvelerin yenilen miktarlarına dikkat etmek gerekir. Kişiye göre değişmekle birlikte günde ortalama 3 meyve yenilmelidir. Meyvenin suyu değil kendisi tercih edilmelidir. Domates, çilek, karpuz, kiraz gibi kırmızı besinlerde bulunan laykopenin kalp hastalıklarını engelleyici etkisi üzerine birçok çalışma mevcuttur.
SOYA FASULYESİ: Protein ve karbonhidratlı besinler tüketmek gerekli. Bu besinler; kurufasulye, nohut, mecimek, bakla, bezelye, soya fasulyesi ve börülceden oluşur. Kurubaklagiller içerisinde soya fasulyesi kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği en fazla olan çeşididir.
KÖTÜ KOLESTEROLE KARŞI ZERDEÇAL: Son dönemdeki çalışmalar LDL (kötü) kolesterolü düşürücü, HDL (iyi) kolsterolü artırıcı etkilerini göstermiştir. Zerdeçal günlük örüntüye çay şeklinde eklenebilir.

Haberin Devamı

D vitamini eksikliğine dikkat!
Basit ama etkili önlemler alarak bağışıklı sistemimizi koruyabileceğimizi söyleyen uzmanların, mevsim geçişlerinde bağışıklığı ve kalbi koruyan önerileri ise şöyle: “Doğal yoğurt, kefir ve ev yapımı ayranla probiyotik gücünüzü arttırın. Kendinizi tüm mikroplara karşı korumak için grip aşısı yaptırın. Özellikle D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini ciddi biçimde zayıflatıyor. D vitamini seviyeniz yüzde 20’lerin altına inmişse fırsat buldukça güneşlenin.”

Haberin Devamı

ZEYTİNYAĞI KULLANIN: Tekli doymamış yağ asitleri ve polifenol içeriği ile kardiyovasküler hastalık riskini azaltıcı özelliktedir.

Haberin Devamı

YARIN: KALP YETMEZLİĞİNE KÖK HÜCRE UMUDU

Yazarlar