Gündem Anıtkabir’deki parkı vatandaş söktü

Anıtkabir’deki parkı vatandaş söktü

25.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anıtkabir bahçesine park yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar dün askerlerin uyarılarına rağmen burada bulunan oyuncakları söktü. Genelkurmay Sekreterliği de söz konusu parkın en kısa sürede kaldırılacağını duyurdu

Anıtkabir’deki parkı vatandaş söktü

Anıtkabir bahçesine geçtiğimiz nisan ayında özel bir kargo şirketi tarafından yaptırılan çocuk oyun alanı vatandaşlar tarafından söküldü. Anıtkabir bahçesinde oyun parkı olmasına karşı çıkan vatandaşlar, Anıtkabir önünde açıklama yapmak için toplandı. Anıtkabir girişinde açıklama yapan CHP Çankaya İlçe Başkanı Selçuk Dereli, Atatürk’e yapılan saygısızlıkla hesaplaşmak için toplandıklarını ifade etti. Parkın bir an önce kaldırılması gerektiğini kaydeden Dereli, “O park ya kalkacak ya kalkacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dereli, açıklamanın ardından beraberindeki CHP’li vatandaşlarla Anıtkabir bahçesindeki oyun alanına yöneldi. Oyun alanına giren vatandaşlar parktaki oyuncakların bir kısmını elleriyle bir kısmını da yanlarında getirdikleri anahtarlar yardımıyla söktü. Askerlerin engel olmasının ardından kalabalık beklemeye geçti. CHP’lilere seslenen Dereli, Anıtkabir Komutanlığı ve Anıtlar Kurulu üyesi Selçuk Bey’le görüştüğünü ifade ederek açıklamada bulundu. Dereli, “Bu tepkileri Genelkurmay Genel Sekreterliği’ne ilettiklerini söylediler. Genelkurmay Genel Sekreterliği de burayı kaldıracağını, kaldırma yönünde bir çalışma yapacağını söylediler. Dolayısıyla en kısa zamanda yapacaklarını söylediler” diye konuştu. Parkın kaldırılmaması halinde takipçisi olacaklarını belirten Dereli, daha sonra beraberindeki partililerle Anıtkabir’den ayrıldı. Dün de Anıtkabir’de incelemelerde bulunan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan Milliyet’e yaptığı açıklamada “Orası bir saygı mekanı, bir anı mekanı, bir mimari eser, bir tarihsel simge mekan. Öyle kafasınızın estiği gibi her şeyi orada yapamazsınız” dedi.

Haberin Devamı

Çocuk oyun alannın nisanda kurulduğunu belirten Candan, parkın kurulmasının kafeteryanın özelliştirilmesinin ardından yapıldığını söyledi. Kafeteryanın bulunduğu alanı da yerinde tespit ettiklerini bildiren Candan, “Kafeteryanın da binanın dışına taşması kabul edilemez o da cephesini bozan bir hale gelmiş ve tam 90 tane masa var. 200-250 kişilik bir kafeteryaya dönüşmüş. Orası ilk tasarlandığında sadece küçük ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir küçük kafeydi. Şuanda 200-250 kişilik bir kafeye dönüşmüş. Kafeteryanın dışarıya taşan yerinin de kaldırılması gerekiyor” dedi. Parka Anıtkabir Komutanlığı’nın izin verdiğini açıklayan Candan, “Biz kurul kararını sorduk parkla ilgili bir kurul kararı var mı dedik? Koruma kurulundan var dediler. Belgeyi görelim dedik bize belge göstermediler. Zaten Anıtkabir’in bir yönetmeliği var. Oraya yapılacak her türlü şeyin gerçekten kurulun, Anıtkabir’in özel kendi kurulu var bir de oradan onay olması gerekiyor” dedi. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği’ne başvuruda bulunduklarını kaydeden Candan, önceki gün suç duyurusunda bulunduklarını belirterek sürecin takipçisi olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Parka tepki sürüyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın açıklamalarına twitter’dan cevap verdi. Gökçek, Atatürk’ün salıncakta sallanan bir fotoğrafını paylaşarak, “Siz bu işi Anıtkabir yönetiminden daha iyi mi biliyorsunuz? Siz Atatürk’ü askerden çok mu seviyorsunuz? Oturun oturduğunuz yerde” dedi. Gökçek, “Türkiye’ye çocuk bayramını hediye eden Atatürk... Çocuğu salıncağa bindiren Atatürk... Hatta bizzat salıncağa binen Atatürk… Siz kalkmış neyin protestosunu yapıyorsunuz? Çocuk düşmanı mısınız” sorusunu yöneltti. Gökçek’in kendi ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendiren Candan, “Bu kentin başına gelmiş en büyük afet olarak görüyoruz Melih Gökçek’i. Bu konuda da artık konuşmasın. Çocuk sevgisi plastik oyun şeyleri ile ilgili ilgisiz yerlere koyulamaz” dedi.

Haberin Devamı

Feyzioğlu: Bir de fıskiye yapsaydınız

Anıtkabir’e yapılan çocuk parkına tepki gösterenlerden biri de Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu oldu. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Feyzioğlu, “Bir de plastik kamelya ve fıskiye yapsaydınız!” ifadelerine yer verdi.