Gündem Ankara alarm veriyor

Ankara alarm veriyor

08.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uyuşturucu kullanımında Ankara’nın 1. sırada olduğunu belirten UBAM Genel Müdürü Karakaş, “Uyuşturucuyu yenmiş insanlar mücadelede yer almalı. Antidepresanlar çok tehlikeli” dedi

Ankara alarm veriyor

Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu (UBAM) Genel Müdürü İsmail Karakaş, faaliyet gösterdikleri 3 yıllık süreçte 30 bine yakın başvuru aldıklarını belirterek, “Bu sayede Türkiye’nin uyuşturucu haritasını çıkarmayı başardık. En yoğun kullanımda birinci sırada Ankara geliyor. Başkent alarm veriyor. Nüfus yoğunluğu nedeni ile İstanbul ikinci sırada yer alıyor. Bunları Antalya, Bursa, Konya, Van, Diyarbakır ve Şanlıurfa iziliyor” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa’da 2 milyon bağımlının kurtulmasını sağlayan Narcocon yöntemini Ankara’da uygulayan UBAM 3 yılda 30 bine yakın kişi başvurdu. Olanakların kısıtlılığı nedeni ile yalnızca 200 kişiye yanıt verebildiklerini anlatan Karakaş, “Bugüne kadar 80 kişi programı bitirdi. Programı bitiremeyen kişilerde ise başarı oranı yüzde 80. Bölgesel olarak düşündüğümüzde bonzai kullanımı çok yoğun, Akdeniz bölgesinde eroin ve bonzai, İç Anadolu’da, Güney ve Doğu Anadalu’da eroin kullanımı çok yoğun. Ege’de bonzai ve kısmı metanfetamin var. Marmara bölgesi hepsinden biraz almış durumda.

Aileler başvuruyor

Kendilerine yapılan başvuruların yüzde 93’ünün bağımlıların aileleri tarafından yapıldığını belirten Karakaş, “Yüzde 7’lik bir kesim ise kendi isteğiyle, ‘ben madde kullanımı bırakmak istiyorum bana yardım edin’ diyerek kapımızı çalıyor. Başvuruların yüzde 30’luk kısmı kadın bağımlılardan geriye kalan yüzde 70’lik kesim ise erkek bağımlılardan oluşuyor. Kadın bağımlıların cinsel istismara uğradıkları hikayeleri ise yürek burkuyor. Vücutlarını pazarlayacak kadar gözleri kararıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kendilerine müraacat eden bağımlıların yüzde 1’lik kesiminin hırsızlık suçuna bulaşmadığını tespit ettiklerini ifade eden Karakaş, “Onun dışında geriye kalan yüzde 99’luk kısım hırsızlık suçuna bulaşmış durumda. Yüzde 37’lik bir kesiminin denetimli serbestliği var. Yüzde yüzde 63’lük oran ise yakalanamayan ya da henüz tespit edilemeyen insanlardan oluşuyor. Yüzde 12-15’lik bir kesmi uyuşturucu temini için uyuşturucu satıcılığı yapmış” diye konuştu.

Başbakan’ın akıl hocaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun uyuşturucu ile mücadelede ortaya koydukları çalışmaların ve yapılan çalıştayların faydalı olduğunun belirten Karakaş, bu konudaki akıl hocalarının doğru insanlardan seçilmediği eliştirisinde bulundu. Karakaş, “İşin içerisinde madde bağımlılığını yenmiş insanların olmaması zaten bu işin başarısını neredeyse sıfıra indiriyor. Bağımlılığı yenmiş örnekler diğerlerine moral oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’nın uyuşturucuyu ikame yoluyla çözmeye çalıştığını anlatan Karakaş, “Bilim adamları uyuşturucu başka bir uyuşturucu ile bıraktırılabilir düşüncesini yaygın ve kabul edilir kıldı. Bunu söyleyen bilim adamıyım diyen insanlar, ilaç firmalarının, psikofarmakolojinin güdümündeki insanlar. Psikofarmakolojiye asla saygı duymuyoruz. Çünkü antidepresanlar dünyanın en tehlikeli uyuşturucularıdır” diye konuştu.

Yapılan başvurular sonucunda uyuşturucu bağımlığının ekonomik ve sosyo kültürel durumla ilgili olmadığını tespit ettiklerini anlatan Karakaş, “Bu tamamen meraktan ve kendisini içinde bulunduğu ortama kanıtlama isteğinden kaynaklanıyor” dedi.

Yeni tehlike Selvia Divinorium
‘Selvia Divinorium’ diye bir uyuşturucu ortaya çıktığını belirten Karataş, “Kullanıcıların söylediğine göre tamamen bonzaiye benzer bir etki gösteriyor ve daha uzun süreli bir uyuşma hali yaşatıyor. Tamamen bitkisel olduğu için zararsız diye yayıldı, ancak beyinde fiziksel hasara neden olduğu tespit edildi. Ve şu anda Bursa’da çok yaygın bir şekilde kullanılıyor” diye konuştu.