Gündem Ankara’da manevi tazminat yok

Ankara’da manevi tazminat yok

14.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara patlamasında yaşamını yitirenlerin yakınlarınca İçişleri Bakanlığı’na yapılan tazminat başvurularını bakanlık valiliklere yönlendirdi. Valilik de manevi tazminatın verilmeyeceğini bildirdi...

Ankara’da manevi tazminat yok


DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla 10 Ekim’de Ankara’da düzenlenen Emek, Barış, Demokrasi Mitingi’nde yaşanan patlamada yaşamını yitirenler için İçişleri Bakanlığı’na 2 ay önce maddi ve manevi tazminat başvurusu yapılmıştı. İçişleri Bakanlığı yapılan başvuruyu gereğinin yapılması için Ankara Valiliği’ne gönderdi. Valilik ise ailelere 5233 sayılı yasa (Terör ve Terörle Mücadeleden doğan zararların Karşılanması Hakkında Kanun) kapsamında değerlendirme yapılacağını bildirdi. Bu yasa kapsamında zarar görenin zararı karşılanıyor aynı zamanda yakınına veya kendisine de aylık bağlanıyor. Valiliğin yanıtında, “Kanun 7. maddesinde belirtilen zararların valiliğimiz tarafından karşılanacağından manevi tazminatla ilgili talepler hakkında herhangi bir işlem yapılmayacaktır” ifadelerine yer verildi.
Güvenlik zafiyeti
Valiliğin bu yanıtı patlamada yakınlarını yitirenlerin tepkisine neden oldu. Aileler, patlamanın güvenlik zaafiyeti nedeniyle meydana geldiğini, devletin sorumlul uğunun bulunduğunu, olayın sadece terör mağduriyeti kapsamında değerlendirilemeyeceği görüşünde. Ailelerin avukatlarından İlke Işık, “Biz 5233 sayılı yasadan yararlanmak için başvurmadık. İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği başvurumuzu bilerek yanlış şekilde yönlendirdi. Bizler patlamada devletin sorumluluğunun belirlenmesini ve bu sorumluluk üzerinden bir tazminata hükmedilmesini istiyoruz. Sürecin böyle devam etmesi halinde davayı İdare Mahkemesi’ne taşıyacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘Canımızdan parça gitti’

Katliamda kardeşi Serdar Ben’i kaybeden Haydar Ben devletten herhangi bir maddi beklentilerinin olmadığını şunları söyledi: “Biz canımızdan bir parçayı kaybettik, bizim için paranın bir önemi yok. Aile olarak en büyük beklentimiz suçluların ortaya çıkıp yargılanmasıdır. Evet belki bizim aile olarak böyle bir beklentimiz yok ama eşini kaybden, oğlunu kaybeden, babasını kaybeden insanlar vardı ve bunların geçimleri bu insanlar tarafından karşılanıyordu. Sadece terör denilip kapatılmasını istemiyoruz.”
Gerçekleşen patlamada oğlu Korkmaz Tetik’i kaybeden Erdoğan Tetik ise, “İçişleri Bakanlığı, Eminiyet Müdürü ve Güvenlik güçlerinin hepsininden şikayetçiyiz. Biz valilikten herhagi bir şey talep etmedik. Hiçbir şey olmamış gibi topu başkalarına atıp terörün arkasına sığınmasınlar” diye konuştu.