Gündem Ankara’nın ‘solcu kabadayı’sı öldü

Ankara’nın ‘solcu kabadayı’sı öldü

19.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkentin renkli simalarından, bir zamanların ünlü kabadayısı İskender Çolak, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Çolak Ankara’da ‘solcu kabadayı’ olarak biliniyordu

Ankara’nın ‘solcu kabadayı’sı öldü

Ankara’nın renkli simalarından ve “solcu kabadayı” olarak ünlenen İskender Çolak, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Eski Başbakan merhum Bülent Ecevit’le 1980 sonrasında aynı dönemde Ankara Kapalı Cezaevi’nde de yatan ünlü kabadayı kendisini sosyal demokrat olarak tanımlıyordu.
“Solcu kabadayı” olarak bilinen Çolak, Ankara’nın renkli simalarındandı. 72 yaşındaki Çolak’ın son günlerde önemli bir sağlık sorununun olmadığı belirtildi. Çolak, dün sabah saat 05.00 sıralarında evinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Çolak’ın defni için kardeşinin Almanya’dan gelmesi beklendi. Çolak bugün toprağa verilecek.

Yoksul ailenin çocuğu
İskender Çolak, Erzurum Horasan’da altı çocuklu yoksul bir ailenin çocuğuydu. 1950’li yıllarda Ankara’ya geldi. Hamallık yaparak geçimini sağlarken, bir suç olayına karıştı ve hapse düştü. Beş farklı cezaevinde 15 yıl süreyle yattı. Ankara Kapalı Cezaevi’nde yattığı sırada eski Başbakan Bülent Ecevit’le bir dönem koğuş arkadaşlığı yaptı. Hapishanede, Ecevit’in korumasını üstlendi. Hapishanede başlayan kabadayılığı ile ünlendi. Siyasette de çevresi olan bir isimdi. Ankara Kızılay’daki ajansı, kendisinden yardım talebinde bulunanların kapısından eksik olmadığı bir yerdi. Bürosunda; bir yanda Atatürk ve İnönü’nün resimleri diğer yanda ise Hazreti Ali’nin bir protresi asılıydı. Ankara’nın “solcu kabadayısı” olarak ünlenmişti.

‘Seni reis yapacağım’
Çolak, bir röportajında kendisinin sosyal demokrat olduğunu, “Lenin toplu yazılarında diyor ki, ‘Somunu cıvataya takarsın, anahtarla sıkınca geri atar ya, bu sosyal demokratları da sıkıştırdın mı, burjuvazinin yanına kaçarlar’. Ben o Lenin’in bahsettiği sosyal demokratlardan değilim” sözleriyle dile getirmişti.
Çolak, mafya olmadığını her fırsatta dile getirmişti. Mafya ile kabadayı arasında büyük fark olduğunu belirten İskender Çolak, mafyanın uyuşturucu, kadın, silah sattığını, delikanlılık olan kabadayılığın da böyle şeylerle bir ilşkisinin olmadığını belirtmişti. Buna rağmen kendisine “kabadayı” denilmesini de istemiyordu.
Çolak telefon konuşmasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’e, “Seni ölmeden Çankaya’ya reis yapacağım” demişti. Facebook’ta İskender Çolak adına başka birisi tarafından açılan hesapta, hakkında şunlar yazıyor:
“Eski kabadayı kuşağının hayatta kalan az ve gerçek kabadayılarındandır. Birçok hapishanede yatmıştır. Halen Ankara Cezaevi’nde bile adı, namı vardır. Halen iş yerine gelen insanlara, gariplere yardım eder, boş çevirmez, Alevi kabadayılar arasındaki delikanlılardandır. Kitap okuyan, kültürlü bir kişidir. Koyu CHP’lidir. Hayatı boyunca garibi kollayan, yardım eden, para dağıtan gerçek delikanlıdır. Ona buna sıkıp, korumayla gezen, parasıyla bir yerlere gelen mafya denilen kişilerden olmayan gerçek yiğittir.”

Haberin Devamı

Koğuşta 54 gün
Çolak, hapishane günlerini anlatırken, Ecevit’le ilgili şunları söylemişti: “Ecevit çok düzgün adamdır. Hapishane arkadaşım. 54 gün koğuşta beraber kaldık. Hapisteyken ben ona Samsun 216 sigarası getirttim. ‘Beni buna alıştırdın, ama dışarıda ben bunu bulamam’ dedi. Bir gün cezaevine içli köfte, baklava getirttim, ‘perhizi bozuyorsun’ dedi. Dünyaya sesini duyurmuş adam... Kıbrıs kahramanı... Cezaevinde gazete alacak parası yok. Gözlerim doldu.”

Yazarlar