Dünya Anne ile babaya Facebook davası

Anne ile babaya Facebook davası

16.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avusturyalı genç 11 yaşından beri fotoğraflarını paylaşan ailesine dava açtı. 500 fotoğrafının kaldırılmasını istiyor. Baba ise “Bu fotoğrafları ben çektim, yayınlama hakkı da benim” diyor

Anne ile babaya Facebook davası

Avusturya’nın Karintiya eyaletinde yaşayan 18 yaşındaki genç bir kadın, ebeveynlerine Facebook’taki paylaşımlarından dolayı dava açtı. Annesi ile babasının 2009 yılından beri paylaştığı utandırıcı ve özel görüntülerin hayatını mahvettiğini iddia eden genç, sosyal medyadaki 500 fotoğrafının kaldırılmasını istedi.
Ebeveynlerinin paylaştıkları fotoğraflar arasında, bebekken lazımlıkta ve bezi değiştirilirken çekilmiş fotoğrafları bulunduğunu söyleyip “Ne utanma, ne de sınır biliyorlar” diyen kızgın evlat, “Tuvalette otururken, karyolamda çıplak uzanırken çekilen fotoğraflarımı (Facebook’taki 700 arkadaşlarıyla) paylaşarak kamusallaştırdırlar” dedi.
Ebevynlerine fotoğrafları kaldırmalarını defalarca söylemesine rağmen istediğine ulaşamayınca dava açan 18 yaşındaki kadın, “Artık ebevynlerim tarafından ciddiye alınmamaktan sıkıldım” şeklinde de konuştu.
Davacının babası ise, fotoğrafları kendisi çektiği için yayınlama hakkı olduğunu savunuyor. Kasım ayında görülecek davada kadının kişisel yaşam haklarının ihlal edildiği kanıtlanırsa, davanın 18 yaşındaki genç lehine sonuçlanabileceği belirtiliyor. Avusturya’da ilk olan davan sonucunda, ebeveynleri çocuklarına para cezası ödeyebilir. Yurtdışındaki çok sayıda ülkede de başkalarının utanacağı fotoğrafları sosyal medyada paylaşmakla ilgili kanunlar ve açılmış davalar bulunuyor. Bunlardan en sert yaptırımlardan birini uygulayan Fransa’da, bir kişinin rahatsız edici fotoğrafını paylaşmanın sonucunda bir sene hapis cezası ve 45 bin euro para cezası alınabiliniyor. Yasa, çocuklar içinde geçerli. Ayrıca Fransız hükümeti, ebeveynlerin çocuklarının fotoğraflarını çok fazla paylaşmaması konusunda sıkça uyarı yapıyor.

Yazarlar