Gündem Annelerin söz hakkı yok

Annelerin söz hakkı yok

19.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kader Ertem’in 12 yaşında evlendirilmesi davasında savcı, Kader’in annesi ile nikâhsız yaşadığı Atak‘ın annesi hakkında, ‘kültürel yapıda söz hakları olmadığı’ için ceza istemedi.

Annelerin söz hakkı yok



12 yaşında evlendirilip, 14 yaşında evinde silahla vurulmuş olarak ölü bulunan Kader Ertem’in erken yaşta ve zorla evlendirilmesiyle ilgili Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada savcı mütalaasını verdi. Siirt Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen davada mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı Mehmet Halil Yıldız, Ertem’in annesi Suna Ertem ve Mehmet Atak’ın annesi Sabriye Sivil hakkında “Bölgenin sosyokültürel yapısı dikkate alındığında olayda söz haklarının olmadığı” şeklinde kanaate vardığını belirterek beraat istedi.
Savcı Yıldız, mütalaasında Ertem’le birlikte yaşayan Mehmet Atak ve Ertem ile Atak’ın babaları hakkında ise kanaatini “Her ne kadar savunmalarında mağdurun rızası ile evlendiğini, cinsel ilişkiye girdiğini beyan etmişlerse de mağdurun yaşı dikkate alındığından sanıkların bu savunmalarının herhangi bir geçerliliği bulunmadığı, böylece sanıkların üzerlerine atılı suçları işledikleri” şeklinde belirtti.
Avukat karşı çıktı
Savcı, Atak hakkında cinsel istismardan dolayı 8 yıldan 15 yıla, hürriyeti yoksun kılmadan dolayı da 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isterken, Ertem’in babası Musa Ertem ve Atak’ın babası Tahir Atak için de cinsel istismardan dolayı 2 yıldan 10 yıla, hürriyeti yoksun kılmadan dolayı da 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.
Davayı takip eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsilcisi avukat Remzi Atalay mütalaaya katılmadıklarını belirterek savcının görüşünü, “Bölgede evet, kadınların söz hakkı yok. Ancak kadınlar durumu gerekli mercilere iletebilirdi. Fakat bunu yapmamışlar. Bu sebeple ben hem Kader’in hem de Mehmet’in anneleri için de ‘hürriyeti yoksun kılma’dan 3 yıldan 15 yıla hapis istenmesi gerektiğini düşünüyorum” sözleriyle eleştirdi.
Kader Ertem’in annesi Suna Ertem, babası Musa Ertem, resmi nikâhsız birlikte yaşadığı Mehmet Atak (22) ve Atak’ın annesi Sabriye Sivil ile babası Tahir Atak’ın ‘nitelikli cinsel istismar ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak’ suçlarından yargılandığı davanın 24 Eylül günü görülecek 4. duruşmasında kararın verilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Ölümü faili meçhul’

Kader Ertem’in ölümüne ilişkin Pervari Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın da geçen 8 ayda hâlâ tamamlanmadığı öğrenildi. Soruşturma dosyasının delil tespiti için geçtiğimiz ay Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini belirten avukat Remzi Atalay, “Burada Ertem’in elbiselerinden numuneler alınıyor. Delilden sanığa gidilmeye çalışıyor. Bunun için kurumun yaklaşık 2,5 aya yakın süresi var. Bu sebeple 10. aydan önce bu soruşturma tamamlanmaz. El svabı gibi bir şey beklenmiyor. Dosya savcılıkta ‘faili meçhul’ olarak görülüyor, intihar olarak değil. Eğer intihar olsa çoktan silahtan bu tespit edilir dosya faili meçhul olarak yer almazdı” diye konuştu.