Gündem Antalya’da alkol yasağı tartışması

Antalya’da alkol yasağı tartışması

29.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Antalya Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamanın ardından alkol yasağı tartışması başladı. Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Antalya Valiliği’nin emriyle “çevreyi rahatsız edecek şekilde ve açıkta alkol alınmasının” yasaklandığı duyuruldu.

Antalya’da alkol  yasağı tartışması

Açıklamada açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, belediye sınırları içerisinde, meskun mahallerde, karayollarında, herkese açık yerler ile piknik ve ören yerlerinde, gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekanlarda içki içilmesinin yasaklandığı kaydedildi.

Yasaklanan yerler arasında ibadethaneler ile kullanılmayan yapılar, inşaatlar, ATM’ler, köprü altları, mezarlıklar ve gezinti yerleri de sayıldı. Ayrıca nerede park halinde olduğuna bakılmaksızın araç içinde çevreyi rahatsız edecek şekilde ve açıkta alkol içilmesinin yasaklandığı da belirtildi. Yasağa uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu’nu ihlalden 100 lira idari para cezası verilmesi öngörülüyor.

‘Huzur ve güvenlik için’

Kararın duyulmasının ardından tartışmalar başladı. Yasağın turizmi olumsuz etkileyeceğine ilişkin eleştirilerin ardından Antalya Valiliği, dün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada kararın şehirde alkol tüketilen otel, bar gibi turizm belgeli tesislere yönelik bir düzenleme içermediği belirtilerek “’Antalya’da turizmi bitirecek karar’, ‘Alkol içmeyi yasaklayan karar’, gibi manipüle edici ve gerçeği yansıtmayan haberler yapılmıştır. Söz konusu karar, şehrimizde ‘huzur ve güvenliği ile kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçun aydınlatılması amacıyla’ alınmıştır” denildi.

Haberin Devamı

‘Turizme zarar verecek’ tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yasağın başka illerde başlatılan alkollü içecek yasağını Türkiye geneline yaygınlaştırma adımlarının bir parçası olduğunu iddia etti. Antalya’nın her yıl milyonlarca turist ağırladığını kaydeden Budak, “Antalya, turizmin başkenti ve Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı. 10 milyona yakın turist ağırlıyor. Bu yasak kararı, dış dünyada Antalya’da alkol yasağı algısı oluşturacaktır. Büyük siyasi hatalar sonucu geçen yıl turizmdeki daralma nedeniyle Türkiye 10 milyar dolar kaybetti. Tablo bu haldeyken şimdi yine siyasi bir sorumsuzluk örneği sergileniyor. Antalya bir turizm kenti. Turistler otellere mi kapatılacak? Otelden çıkmayın, yolda içmeyin, kumsalda içmeyin mi denecek?” dedi.

Haberin Devamı

‘Duyuruyu incelemedim’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de duyuru ile ilgili inceleme yapmadığını ancak uygulamanın doğru olarak algılanması gerektiğinin altını çizdi. Türel “Şu anda Antalya’da daha önce içki içilen fakat şu an içilemeyen bir yer yok. Zaten gerek duyulursa ilgili kurumlarımız yeniden açıklama yapacaktır” diye konuştu.