Kültür Sanat Antalya Piyano Festivali

Antalya Piyano Festivali

15.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sanat yönetmenliğini ünlü piyanist Fazıl Say’ın yaptığı 8. Uluslararası Antalya Piyano Festivali, yarın başlayacak.

Antalya Piyano Festivali
Festivalin Sanat Yönetmeni Piyanist Fazıl Say, düzenlediği basın
toplantısında, bu yılki programın dünyanın tanıdığı klasik müzik ve caz ustalarının eserlerinden yola çıkılarak hazırlandığını söyledi. Festivalin asıl amacının halkla ve gençlerle buluşmak olduğuna dikkati çeken Say, "Gençlere, çocuklara müziği sevdirmek festivalimizin kimliği oldu" dedi.

Festivalin turizm sezonu dışında yapıldığını da söyleyen Say, "Biz
festivali Antalyalılara yapıyoruz. Antalya insanı festivalle çok ilintili. Bizim asıl amacımız, içtenlik, halkla diyalog, seyircinin ve sanatçının memnun kalması, bu güzel şehirle kültürün harmanlanması" diye konuştu.

Haberin Devamı
Türel'in konuşması

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de 3 yıl önce uluslararası nitelik kazandırılan festivalin kısa sürede dünyanın en iyi 5 piyano festivalinden biri haline geldiğini vurguladı. Festivalle Antalya’da kent kültürüne katkı koyduklarını belirten Türel, "Sadece bu festival değil, yıl içinde yaptığımız diğer kültür ve sanat etkinlikleriyle de Antalya kent kimliği her geçen gün daha da güçleniyor" dedi.

Antalya Uluslararası Piyano Festivali’nin bu yıl da sanatseverler için adeta bir müzik şölenine dönüşeceğini anlatan Türel, şunları kaydetti: "Antalya marka bir dünya kenti olma yolunda ilerlemeye festivalleriyle devam edecek. Şehirlerin markalaşma sürecinde buna benzer kültürel ve sanatsal etkinlikler hakikaten çok önemli katkı sağlıyor. Zaten Antalya Altın Portakal Film Festivali, Piyano Festivali ve diğer kültürel etkinliklerle Antalya markalaşma yolunda da geri dönüşlere baktığımızda çok önemli bir mesafe alıyor."

Festival programı

8. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin açılış konserinde yarın
piyanist Fazıl Say’a şef Vladimir Spivakov’un yönetimindeki Moskova Virtüözleri Oda Orkestrası eşlik edecek. Konser, 17 Kasımda tekrarlanacak. Festivalde "Genç Yetenekler Konseri" ise 18 Kasımda verilecek. Konserde, İlter Vurucu, Çağdaş Dönmezer, Buğra Yüksel ve Vitaly Pisarenko konser verecek. Isaac Albeniz’in İspanya’daki Arap kökenli müziklerden çingene dans ritmlerine kadar geniş bir müzikal yelpazeye sahip Iberia Suiti adlı eseri, 20 Kasımda Lola Greco’nun dansları eşliğinde sunulacak. Greco’ya piyanoda, Iberia’nın tanıtımı ve icrasına desteklerinden dolayı bestecinin doğum yeri olan Camprodon’da "Isaac Albeniz" madalyasıyla ödüllendirilen Rosa Torres Pardo eşlik edecek.

Türk müziğinin usta ismi Adnan Saygun da festival çerçevesinde 22 Kasımda düzenlenecek konserle anılacak. Ünlü şef Gürer Aykal yönetimindeki orkestraya, piyanoda Gülsin Onay ve Misha Dasic eşlik edecek. Aziza Mustafa Zadeh, 24 Kasımda konser verecek. "Cazın Bakülü Prensesi" olarak adlandırılan Zadeh, sadece piyano çalışıyla değil, caz stilinde söylediği Azeri şarkılarla da büyük beğeni topluyor. Festival çerçevesinde 26 Kasımda Mevlana Yılı Özel Konseri düzenlenecek. Konserde soprano Ayşe Zülfikar’a Christopher Hinterhuber ve Tuluğ Tırpan piyanoyla, Burcu Sönmez de neyle eşlik edecek. Rüya Taner ve Siri Schütz ise 28 Kasımda düzenlenecek konserde, aynı sahneyi paylaşacaklar.

Festivalin son konserini ise 29 Kasımda Sertab Erener verecek. Erener’e piyanoda Fahir Atakoğlu eşlik edecek. Konser, festivalin kapanış günü 30 Kasımda yinelenecek. Festival konserleri, Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) yapılacak.