Kültür Sanat Antik çağların tedavi yöntemleri bu dergide

Antik çağların tedavi yöntemleri bu dergide

10.11.2014 - 14:45 | Son Güncellenme:

Aktüel Arkeoloji, “Çağlar Boyu Tıp” sayısıyla antik çağların tedavi yöntemlerini sorguluyor.

Antik çağların tedavi yöntemleri bu dergide

Aktüel Arkeoloji, yedinci yılını kutladığı 42. sayısında “Çağlar Boyu Tıp” konusunu ele alıyor. Sağlığın, tıbbın, hekimin ve tedavinin arkeolojisini inceleyen Aktüel Arkeoloji, antik çağlar boyunca uygulanan büyü, fal ve bitkisel yöntemlerden modern tıbbın gelişimine kadarki süreci ayrıntılarıyla ele alıyor. İnsanoğlunun hastalığı keşfetmesini ve geliştirdiği tedavi yöntemlerini araştıran bu özel sayı, bugün ilkel olarak adlandırılan yöntemlere, binlerce yıllık süreci anlamlandıran önemli ve değerli bilgiler katıyor.

Haberin Devamı

Dergide yer alan “Antik Dünyada Tıp ve Sağlık”, “Trepanasyon: Eski Çağlarda Beyin Ameliyatı” başlıklı haberlerde, bitkilerle gerçekleştirilen en eski tedavi yöntemleri, arkeolojik açıdan kanıtlanabilen ve Neolitik kazılarda açığa çıkan beyin ameliyatlarının izleri dikkat çekiyor. Mezopotamya, Mısır, Anadolu ve Yunanistan’da süregelen Asklepeion kültü ve bu kültle birlikte gelişen antik tıpta görev yapan hekimler, hastalar ve hastalıklar okuyucuyla paylaşılıyor.

Arkeoloji, mitoloji, tarih, sanat tarihi, kültür alanlarında seçilen özel çalışmaları; güncel, sade ve özgün bir dille okuyucuya anlatmayı benimseyen Aktüel Arkeoloji, ilk kez Temmuz 2007’de okuyucularla buluştu. Yılda yaklaşık 1.000'e yakın arkeolojik kazı ve araştırmalarının sürdürüldüğü Anadolu’yu odak alan dergi, Türkiye'den ve dünyadan, alanında uzman önemli bilim insanlarının katkısıyla hazırlanıyor.

Yazarlar