Gündem Antik kente ev sahipliği yapan Assos

Antik kente ev sahipliği yapan Assos

02.05.2018 - 17:17 | Son Güncellenme:

Ülkemiz, gezilecek yerleri ve gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri açısından yoğun bir çeşitliliğe sahiptir. Hem doğal güzelliklerden hem de buram buram tarih kokan yerlerden birisi de antik bir kent olan Assos’tur. Burayı oluşturan tarihi yapıya ve buranın doğal güzelliklerine bakalım.

Antik kente ev sahipliği yapan Assos

Assos Antik Kenti hakkında genel bilgiler

Haberin Devamı

Assos Antik Kenti Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde Edremit Körfezi’nin kıyısında Behramkale Köyü’nde bulunmaktadır. Antik Çağ’da önemli yerleşim merkezlerinden biri olan bu kent bir volkanın eteğinde bulunmaktadır. Pers, Makedon, Yunan zamanlarında yerleşim varken Ortaçağ döneminde yerleşim görülmemiştir.

Assos’un tarihi

Assos’ta yaşayan ilk topluluk net olarak bilinmese de yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık M.Ö. 3000 yıllarından itibaren burada yaşam olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Assos’un ilk yerleşim serüveni Yunanistan’ın Lesvos yani Midilli Adası’ndan gelen Aiol adlı kolonilerin gelmesiyle başlamıştır. Sonrasında Assos, sırayla Lidyalılar, Persler, Galatlar, Pergamon Krallığı, Roma İmparatorluğu tarafından egemenlik altına alınmıştır.

Haberin Devamı

Assos, 11. yüzyıldan itibaren Türklerin egemenliğine girmiştir lakin bu egemenlik çok uzun sürmemiştir. Bir zaman sonra Assos, Bizans hâkimiyetine girmiştir. Daha sonra Karesioğulları Beyliği’nin egemenliği altına giren Assos, sonrasında Çanakkale ve çevredeki yerleşik alanların 14. yüzyılda I. Murad’a satılmasıyla Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmiştir.

Assos’ta gezilecek yerler

Tarihin güzellikleriyle uyumun çok güzel sağlandığı için bölgeye ilk gittiğiniz andan itibaren o eşsiz hava sizi sarar. Köylerin içinden geçerek ulaşılan antik kentte yol güzergâhındaki her yer görülmeye değerdir. Behramkale Köyü’ndeki Hüdavendigar Köprüsü, Agora, Gymnasium, Meclis, Hüdavendigar Camii, Amfi Tiyatro, Nekropol, Akropol, antik kentteki surlar, hamam, liman bölgesi, Apollon Smitheion Tapınağı gezilecek başlıca yerlerdendir.

Assos’a ne zaman gidilmeli?

Genel olarak ılıman bir havası olan Assos yaz aylarında bunaltıcı olmayan bir havaya sahiptir. Bahar aylarında genel olarak yağış almaktadır. Dört mevsimde tatil imkânı sunan nadide bir tatil beldesidir.

Assos’tan alınabilecek hediyelik eşya

Köyün içinde bölge halkının el emeği olan çok kıymetli eşyalar bulamak mümkündür. Dokuma halılar, bocuk işlemeli aksesuarlar, patikler, kekik, zeytinyağı, doğal sabunlar, iğne oyaları gibi çeşit çeşit hediyelik ve doğal ürünler bulunmaktadır.