Teknoloji Apple, ABD'ye mi taşınacak?

Apple, ABD'ye mi taşınacak?

23.01.2017 - 13:09 | Son Güncellenme:

Foxconn yetkilisi Terry Gou, Foxconn'un Apple ile beraber ABD'de 7 milyar doları bulabilecek bir yatırıma hazırlandığını açıkladı.

Apple, ABDye mi taşınacak

Foxconn'un üst düzey yetkilisi Terry Gou'nun açılamasına göre, şirket ABD'de OLED ekran üretimi için için araştırmalarına start verdi. Foxconn’un ABD’ye inşa edeceği tesis için 7 milyar dolar yatırım yapacağı ve bu tesiste 30 ila 50 bin kişiye iş imkanı sağlayacağı söyleniyor. Şirketin Tayvan’da düzenlediği etkinlikte Pensilvanya eyaletinin yöneticilerinin de bulunması, fabrikanın bu eyalette kurulması ihtimalini artırıyor.

Haberin Devamı

Foxconn'un Çin’de olan yatırımlarını da sürdüreceğini söyleniyor. Foxconn’un, Çin’in Zhengzhou şehrinde bulunan tesisi her yıl 100 milyondan fazla iPhone üretiyor. Çin, 2016 yılının dördüncü çeyreğinde, Apple’ın küresel pazarda elde ettiği gelirinin yüzde 19’undan fazlasının sorumluluğunu üstlendi. Yani Apple ve Foxconn’un Çin’e doğrudan sırt çevirmesi ihtimaller dahilinde değil.

ABD'de üretime başlanması Apple ürünlerinin fiyatında da değişikliğe yol açabilir. Asya piyasalarıyla ilgili haberler veren "Nikkei Asian Review" adlı ekonomi portalı, "iPhone’ların ABD’de üretilmesi durumunda, maliyette iki kattan fazla artış olacak." demişti

iPhone 7’nin ABD’deki perakende satış fiyatı 649 dolar. Üretim masrafları ise 220 dolar civarında. Bunun sadece 5 doları işçi ücretine gidiyor. Üretimin ABD'ye kaydırılması da özellikle işçi ücretlerinin büyük bir maliyet artışına neden olacak.

Haberin Devamı

İletişim teknolojilerinin küreselleşmesi konusunda araştırmalar yapan Prof. Jason Dedrick, üretim tesislerinin nakil masraflarının da yüksek olacağına dikkat çekiyor ve ekliyor: "Eğer kullanılan parçacıklar yurtdışında üretilmeye devam edilip, sadece montaj işlemi ABD’de yapılırsa, bu yaklaşık 30-40 dolarlık bir maliyet artışı anlamına gelir. Ancak tüm parçaların ABD'de üretilip monte edilmesi durumunda, her bir iPhone için ek maliyet artışı 80-90 doları bulacaktır."

Yazarlar