Ekonomi Aracı kurumlar teşvik bekliyor

Aracı kurumlar teşvik bekliyor

26.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Özsermaye kârlılığını en önemli performans göstergesi gören aracı kurumlar, komisyon gelir düzeyini ve aracıları destekleyecek ‘sektöre yönelik teşvikler’in yeterli düzeyde olmadığını düşünüyor.

Aracı kurumlar teşvik bekliyor

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Türkiye Sermaye Piyasasında Faaliyet Gösteren Aracı Kurumların Mevcut Durum Araştırması’nı yayınladı. TSBP Yönetim Kurulu Üyesi Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Güler Aras’ın yönetiminde yapılan araştırma anket yöntemiyle gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Anket çalışması, Aralık 2017 - Mart 2018 dönemlerinde yapıldı. Çalışmada bu dönemlerde faaliyetlerine devam eden aracı kurum sayısının 65, ankete katılan aracı kurum sayısının 58 ve katılımcı sayısı ise 76 olduğu belirtiliyor.

Araştırmanın sonucunda kurumlar tarafından en önemli finansal performans göstergesinin ‘özsermaye karlılığı’ olduğu tespit edilmiş.

İşlem maliyetleri ve komisyon ücretleri ise aracı kurumlar açısından sermaye karlılığını izleyen en önemli göstergeler olarak dikkat çekiyor. Ankete cevap veren kurumların büyük çoğunluğu, sektörde ‘komisyon gelir düzeyi’nin ve sektörü destekleyecek, ‘sektöre yönelik teşvikler’in yeterli düzeyde olmadığını düşünüyor. Aracı kurum yöneticileri tarafından ‘politik riskler’, kurumların etkinlik ve performansını etkileyen en önemli makro kriterler arasında belirtilmiş. ‘Uluslararası piyasalardaki gelişmeler” ve “döviz kurları” kurumların faaliyetlerini etkileyen diğer önemli makro faktörler olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı

Dış faktörler etkili

Kurumların etkinlik ve performansını etkileyen ‘yönetsel faktörler’, araştırmada ‘yönetim kurulu üyelerinin tamamının piyasa bilgisine sahip olması’ en önemli faktör olarak ifade ediliyor. Araştırma sonuçlarının düzenleyiciler açısından da önemli olduğunun vurgulandığı raporda aracı kurumların büyük çoğunluğu, ‘kurumsal yönetim ilkelerine uyum’ konusunun önemli olduğunu ve bu konuda yasal zorunluluk bulunması gerektiğini belirtmiş.

‘Özsermaye karlılığı önemli’

Aracı kurumları etkileyen içsel ve dışsal faktörler açısından raporda şu özet yer alıyor:

“Aracı kurumların etkinlik ve performansını etkileyen en önemli makro kriter politik risktir. Uluslararası piyasalardaki gelişmeler, döviz kurları ve finansal okuryazarlık düzeyi ile yatırım bilinci faktörleri ise kurumların faaliyetlerini etkileyen diğer önemli makro faktörlerdir. Sektörel göstergelerin etkisi araştırıldığında ise, işlem maliyetleri, komisyon ücretleri, yatırımcı sayısı ve sermaye piyasası işlem hacmi faktörlerinin, kurumların etkinlik ve performansını etkileyen en önemli göstergeler olduğu görüldü. Ayrıca, katılımcıların büyük çoğunluğu komisyon gelir düzeyi ve sektöre yönelik teşviklerin yeterli düzeyde olmadığını düşünüyor.

Haberin Devamı

Finansal performans göstergeleri değerlendirildiğinde ise kurumların performansını etkileyen en önemli faktörün özsermaye karlılık düzeyi olduğu ve sırasıyla faaliyet karlığı, toplam gelir düzeyi ve özsermaye büyüklüğünün de diğer önemli faktörler arasında olduğu görülüyor.”