Dünya Arakan’da vahşet ortaya çıktı...

Arakan’da vahşet ortaya çıktı...

10.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Reuters ajansı, Myanmar’da tutuklu bulunan muhabirlerinin hazırladığı, 10 Arakanlı Müslümanın köylüler ve ordu tarafından infaz edildiğine ilişkin görüntülerin de bulunduğu araştırmayı yayımladı...

Arakan’da vahşet ortaya çıktı...

Reuters Haber Ajansı, Myanmar’da geçen yıl yaşanan dehşeti ortaya çıkaran iki muhabirinin araştırmasını yayımlama kararı aldı. İngiltere merkezli ajans, Wa Lone ve Kyaw Seo Oo isimli iki muhabirinin, geçen yıl Arakan eyaletinde 10 kişinin öldürülmesini ortaya çıkardıklarını ve bu araştırma nedeniyle hapsedildiğini bildirdi. Araştırmada, bu 10 kişiden bazılarının Budist köylülerce öldürüldüğü, diğerlerinin de ordu tarafından infaz edildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Sonuçlar örtüşüyor

Arakan eyaletindeki Inn Dinn köyünde 2 Eylül 2017’de gerçekleştiği öne sürülen olay hakkındaki araştırma, ilk kez diğer güvenlik güçlerinin askerlerin işlediği suçlarla ilgili anlatımlarına ve katliam sırasında çekilen fotoğraflara yer vermesi açısından büyük önem taşıyor. Nitekim ajansın haberinde, fotoğraflarda yer alan 10 Müslüman köylünün, bazı Budist komşularının mezarlarını kazma anına bizzat şahit oldukları ve ertesi gün de buralara gömüldükleri belirtiliyor.

İki gazetecinin yakalanmasının ardından Myanmar ordusu, konuyla ilgili kendi soruşturmasını yaptı. Soruşturmanın sonuçları gazetecilerin bulgularıyla eşleşti. Ancak ordu, söz konusu 10 kişiyi “Bangladeşli teröristler” diye nitelerken, bu kişilerin, polis noktalarına düzenlenen saldırılar nedeniyle bölgeden çıkarılamayıp infaz edildiğini savundu. Gazeteciler ise bu 10 kişinin “terör” faaliyetleriyle bağlantılı olduğuna ilişkin kanıt bulunmadığı görüşünde. Nitekim Budist köylülerin de, ordunun belirttiği gibi bir saldırının meydana gelmediğini söylediği belirtildi.

Haberin Devamı

Araştırma, Inn Din köyündeki görgü tanıklarına, öldürülen kişilerin akrabalarına ve polis yetkililerine dayanıyor. İki gazetecinin konuştuğu Budist köylülerden bazıları, Müslümanları öldürdüğünü de itiraf etti. Reuters, araştırmayı yayımlayarak, Aralık ayında tutuklanan iki gazetecinin kamu yararı için çalıştıklarını göstermeyi amaçladığını belirtti. Genel Yayın Yönetmeni Stephen J. Adler, araştırmayı yayımlama kararının gazeteciler ve yakınlarına danışılarak alındığını açıkladı.

Arakan’da vahşet ortaya çıktı...

Operasyonu savundu

Araştırmayı yayımlaması üzerine Reuters’a açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Zaw Htay “İnsan hakları ihlalleriyle ilgili suçlamaları inkar etmiyoruz” dedi. Kanıt bulunursa yasalar kapsamında gereğinin yapılacağını söyleyen sözcü, operasyonu, “Uluslararası toplum, ilk terör saldırısını kimin yaptığını anlamalı. Eğer böyle bir terör saldırısı, Avrupa ülkelerinde, ABD’de, Londra’da, New York’ta, Washington’da gerçekleşseydi, basın ne söylerdi?” diye savundu.

Haberin Devamı

Arakan’daki askeri operasyon, 25 Ağustos’ta Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun Arakan’daki polis noktalarına saldırı düzenlemesi ve en az 9 polisi öldürmesi üzerine başlamıştı. Saldırılar sonrası Myanmar ordusu Arakanlı Müslümanları hedef alan geniş çaplı operasyon başlattı. Onbinlerce sivil Bangladeş’e sığınırken, Birleşmiş Milletler Myanmar’ı etnik temizlik yapmakla suçladı.