Gündem Araya marş girdi eller havada kaldı

Araya marş girdi eller havada kaldı

31.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Ankara’daki Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yapılan törene katıldı. Erdoğan’ın, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla tokalaşamadığı anlar törene damga vurdu.

Araya marş girdi eller havada kaldı

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla, dün Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve eşi Kamuran Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay katıldı.

Haberin Devamı

Yıldırım dikkat çekti

Törene eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılarak Şeref Locası’nda bakanlara ayrılan sırada oturması dikkat çekti. Yıldırım’ın Şeref Locası’nda yer alması, yeni dönemde Erdoğan’ın yanında bir görev alabileceği yorumlarına neden oldu. Erdoğan çiftinin Şeref Locası’na gelmesiyle birlikte Davutoğlu, yerini eşi Sare Davutoğlu’na bıraktı. Böylece Emine Erdoğan ile Sare Davutoğlu töreni yan yana oturarak izledi.
Anons yapıldı, tören başladı
Erdoğan, AKM’ye gelişinin ardından Cumhurbaşkanlığı’na ait üstü açık 1957 model Cadillac marka klasik bir otomobille halkı ve tören birliklerini selamladı. Erdoğan’a otomobilde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel eşlik etti. Selamlama geçişinde atlı tören birlikleri ile Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü motosikletli ekipleri de görev aldı. Erdoğan, selamlamanın ardından eşiyle birlikte Şeref Locası’na geldi. Erdoğan’ın gelişiyle birlikte Şeref Locası’nda yer alanlar ayağa kalktı. Erdoğan, ön sıra önünde bulunan Davutoğlu ve eşi ile el sıkışırken, sol sıranın sonundaki Kılıçdaroğlu’nu fark etti. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun tam oturacağı sırada elini sıkmak için hamlede bulundu. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın el uzatma girişimi içinde oluduğunu son anda fark edince tokalaşmak için doğruldu. Ancak bu sırada törenin başladığı ve İstiklal Marşı’nın okunacağı anonsu yapılınca el sıkışma gerçekleşmedi.
Şehit teğmeni andı
Törende, Kara Harp Okulu’ndan mezun olarak dün TSK saflarında göreve başlayan iki teğmen, ‘en genç subaylar’ adına konuşma yaptı. Genç teğmenler konuşmalarının sonunda 20 Ağustos’ta Van’da PKK saldırısı sırasında şehit olan Piyade Teğmen Emre As’ı da andı.

Haberin Devamı

‘Türk Yıldızları’ büyüledi

Tören, Türk Yıldızları Akrobasi Timi’nin gösterisiyle sona erdi. Timin, etkileyici gösterisi izleyenleri büyüledi. Şeref Tribünü’nün karşısında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu alanda töreni izleyen vatandaşlar, ‘Türk Yıldızları’nın gösterisi sırasında yoğun tezahüratta bulundu. Protokol sırasındakiler de gösteriyi alkışladı. Gösteri sonunda, ‘Türk Yıldızları’nın ‘1 Numarası’ Hava Pilot Yüzbaşı Osman Yığcı’nın uçuş sırasında telsizden yaptığı kutlama anonsu alandakilere dinletildi.

Haberin Devamı

Paraşütle başladı

Geçit töreni, 3 bin metreden yapılan paraşüt atlayışlarıyla başladı. Cumhurbaşkanlığı Forsu da ilk defa törenlerde paraşütçüler tarafından havadan indirildi. Kore ve Kıbrıs savaşı gazilerinin yanı sıra terörle mücadelede yaralanan gaziler de, araçlar içinde tören alanında geçit yaptı. TSK’nın bütün unsurlarını temsil eden birliklerin geçişininin ardından zırhlı birlikler tören alanında yer aldı. Türk üretimi olan alçak irtifa hava savunma sistemi Atılgan ile Yıldırım adı verilen füze sistemi de geçit yapan silah savunma sistemleri içindeydi. Askeri helikopter ve Türk Hava Kuvvetleri jetleri de, zırhlı araçların geçişiyle eş zamanlı olarak Şeref Locası üzerinden geçiş yaptı. Atak helikopteri, Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK) ile A400M Atlas uçağı da törende ilk defa görev aldı.
Tarihi bölük ile Mehter Takımı da tören geçişi yapan simgesel birlikler arasında yer aldı.
Geçmiş yıllardaki törenlerde
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kulak rahatsızlığı nedeniyle alçak uçuş yapmıyorlardı. Bu yıl ise jetler, Şeref Locası’nın üstünden geçerek etkileyici bir gösteri yaptı. Gösteri filosuna, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Hava Orgeneral Abidin Ünal uçuşa katılarak komuta etti.