Cadde ‘Arşivlik film olsun istiyorum’

‘Arşivlik film olsun istiyorum’

03.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişiminin perde arkasını anlatan ‘Kurtlar Vadisi Vatan’ filminin senaristi ve başrol oyuncusu Necati Şaşmaz, “Amacımız kâr ve zarar değil. Arşivlik film olsun istiyorum” dedi

‘Arşivlik film olsun istiyorum’

‘Kurtlar Vadisi Vatan’ filmi için buluştuğumuz Necati Şaşmaz’la proje başta olmak üzere, hakkında açılan soruşturma, o dönem yaşadıkları, siyasete bakışı, canlandırdığı Polat Alemdar karakterini ve evliliğini konuştuk.

Haberin Devamı

Filmi yapmaya nasıl karar verdiniz?

17-25 Aralık operasyonu ve 7 Şubat Mit Krizi olayını dizimizde işlemiştik. 7 Şubat’ı anlatan bölümde Polat Alemdar’ın dizideki tavrı, seyirci tarafından çok beğenildi. Biz de arkadaşlarımızla filmini yapmaya karar verdik. İlk başta adını ‘Kurtlar Vadisi İhanet’ olarak düşündük. Daha sonra, ‘İhanet’ kelimesi yerine sert bir şey olsun diye, ‘Kurtlar Vadisi Darbe’ olmasına karar verdik. Hemen ismin domain hakkını almak istedik. Ama bir vatandaşımız, ‘Kurtlar Vadisi Darbe’ ismini almıştı. Domain’in bir yılını doldurduğu gece, sahibi süreyi uzatmayınca ismi biz aldık. Sonrasında patent başvurusunu yaptık. Projeyi yapmak için faaliyete geçtiğimiz dönem maalesef hain darbe girişimi yaşandı. İlk senaryo, Polat Alemdar’a yapılacak operasyon üzerineydi. Daha sonra o kara gece yaşanınca, senaryoda değişiklik yaptık.

Haberin Devamı

Darbe olmadan önce ‘Kurtlar Vadisi Darbe’ ismini aldığınız için hakkınızda soruşturma açıldı...

İlk önce Patent Dairesi Başkanlığı’ndan, ‘Darbeyi önceden nasıl biliyormuşuz’ gibi e-posta geldi. Fetö’den olsam mantıken, ‘Kurtlar Vadisi Devrim’ ya da ‘Kurtlar Vadisi Bayram’ gibi isim haklarını alırdım. Şaşırtmaca olduğu için bana karşı böyle bir operasyon yapıldığını düşünüyorum. Çünkü aynı patent başkanlığı soy ismini daha sonradan değiştiren basketbolcu Enes Kanter’in 600 başvurusunu incelenmeden kabul etmiş. Kendilerinin açıklarını kapatmak için hedef şaşırtıp, bizim üzerimizden gündem değiştirmek istediler. Araştırma neticesinde sayın savcımız suç unsuru bile görülmediğine dair takipsizlik kararı verdi. Bir terör örgütü adına savcılığa çağrılmış olmam nedeniyle çok üzüldüm. Yıllarca hem oynayarak hem de senaryo yazarak vatan, millet, bayrak ve devlet mücadelesiyle yola çıktım.

‘Arşivlik film olsun istiyorum’

Soruşturma döneminde neler yaşadınız?

Sessiz kalmayı tercih ettim. Yıllarca yaptığımız iş, halkımız tarafından görünüyordu. Sadece, ‘Çamur at izi kalsın’ yaptılar ama halkımız uyanık olduğu için onu bile beceremediler.

‘Kurtlar Vadisi Darbe’ ismini neden ‘Kurtlar Vadisi Vatan’ olarak değiştirdiniz?

Haberin Devamı

Filmde sadece darbeyi anlatmıyoruz. Perde arkasını da gösterdiğimiz için vatanı tercih ettik.

Neden darbe gecesi şehirlerde yaşanan olaylar yerine sınır bölgesindekini işlediniz?

İlk başta İstanbul, Ankara ve Marmaris’teki olayları düşündük ama birbirine bağlayamadık. Çünkü birini bile beyazperdeye aktarmayınca, eksik ve kötü kalacaktı. Çok uzun olacağını ön görünce de perde arkasını anlattık.

15 Temmuz gecesi neredeydiniz ve neler yaşadınız?

Önce Kısıklı, daha sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne geçtim. Ardından Kısıklı’ya döndüm. 1980 yılları öncesinde Elazığ’daki evimizin bombalandığı günler aklıma geldi. Kardeşim Raci’yle saniyelerle kurtulmuştuk. Annemin o an yaşadıkları aklımdan çıkmıyor. Biz bunları tecrübe ettik, çocuklarımın yaşamasını istemiyordum.

Gişeden beklentiniz ne?

Arşivlik film olsun istiyorum. Bizim değerlerimize, özümüze ve kültürümüze aykırı olmayan bir proje olsun istiyorum. Yıllar sonra bile 7’den 70’e herkes izleyebilsin. Projelerimizi büyük kazanç elde edelim diye yapmıyoruz. Daha önceki
filmimizde zarar ettik. Amacımız kâr ve zarar değil.

Haberin Devamı

Siyasete girmeyi düşünüyor musunuz?

Amcam Tahir Şaşmaz, biri MHP diğeri DYP olmak üzere iki dönem milletvekilliği yaptı. Amcam; Bülent Ecevit, Süleyman
Demirel, Alparslan Türkeş, Deniz Baykal ve Necmettin Erbakan’la aynı hücreyi paylaşıp, ara buluculuk yaptı. Kendisi siyaset dünyasında çok sevilir. Ama bir partide olunca ne kadar çok sevilirseniz sevilin yine sizi sevmeyenler oluyor. Siyaseti ayrıştırıcı gördüğüm için takip etmesini severim ama içerisine girmeyi düşünmüyorum.

‘Ustalık dönemine geçtim’

Senaryo, oyunculuk ve yapımcılık yapıyorsunuz. Hangisi daha zor?

Üçünü ayırarak yapmanız gerekiyor. İlk zamanlar senaryo yazarken, hiçbir şey düşünmediğim için maliyeti yüksek oluyordu. Başkası benim yazdığım o senaryoyu getirse, ‘Nasıl yazmışsın?’ derdim. Ama hikayeye uygun olsun diye hiçbir masraftan kaçınmadık. Senaristlikte çıraklık ve kalfalık yaptım. Şimdi ustalık dönemine geçtim.

Haberin Devamı

‘Kurtlar Vadisi’ dizisi geçtiğimiz sezon ekrana gelmedi, devam edecek mi?

Aslında film olmasaydı yeni sezonda ekranda olacaktık. Vizyondan çıktıktan sonra 13 bölüm hazırlığımızı yaptık, ocak ya da şubat ayında ekrandayız.

Polat Alemdar fenomen oldu. Sokakta neler yaşıyorsunuz?

Kendisini seviyorum. İnanılmaz bir sevgi var. Kimsenin fotoğraf çektirme isteğini kıramadığım için uçağı kaçırdığım zamanlar oldu. Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar’da çok sevilen doğu karakteri haline geldi. Hiç doğunun kendine özgü karakteri yoktu. Yıllar öncesinde Ömer Şerif ve Anthony Quinn gibi karakterler vardı ama onlar da Hollywood kökenliydi. İlk defa içimizden bir karakter bu kadar sevildi.

Sizi başka bir karakterde görür müyüz?

Çok istiyorum. Üzerinde çalıştığım karakterler var ve seyirciler de çok sevecektir. Ama Polat Alemdar’ı global bir hale getirdiğim zaman bırakacağım.

Ekranda benzer diziler var...

Rekabet güzel şey. Bizi de tembelliğe itmez. Sektörün gelişmesi önemli... İlk başladığımızda öncümüz yoktu. Rakip bile olsak, el ele verip en iyisini yapmaya çalışmalıyız.