Gündem Artvinliler tek yürek oldu

Artvinliler tek yürek oldu

29.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eşsiz doğasıyla bilinen Artvin’in sakinleri ve hemşehrilerinin oluşturduğu dernek ile vakıf temsilcileri, geçtiğimiz gün Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD) Sosyal Tesisleri’nde bir araya geldi.

Artvinliler tek yürek oldu

Toplantıda, başta Cerattepe olmak üzere Artvin’in tüm çevre mücadelesine tek yürek olarak destek verileceği ve Yeşil Artvin Derneği’nin yalnız olmadığı vurgulandı.

Artvinliler tek yürek oldu


Toplantıda konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. , memleketi olan Artvin’de yapılan projelerin yol açtığı tahribatı görsel sunumla anlattı. Doğu Karadeniz’in dünyada korunması gereken 200 ekolojik bölgeden biri olduğuna dikkat çeken Kurdoğlu şunları söyledi:
“HES’ler, dereyi 25 kilometre boyunca gün yüzü görmeden borulardan geçiriyor. Yer üstü ve yer altı suları akıl almaz bir şekilde yok ediliyor. Cerattepe’de 50 bin 300 ağaç kesilecek. Maden için toprağı tersyüz edecekler. Yeraltından yüzeye çok ağır metaller çıkacak. Örneğin, 1 milyon ton cevher için çevreye 10 ton cıva salınacak. Yalnızca cıva, ormanlar dahil tüm bitki örtüsünü, yaşam alanlarını yok edecek güçte” dedi.
Artvin’de yaşanan çevre sorunlarını hukuk çerçevesinde değerlendiren anayasa uzmanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise, “Cerattepe’nin korumak zorunda olduğu değerler Türkiye’nin değerleridir. Onun ötesinde insanlığın değeridir. Kendimizi Artvinli ya da Türkiyeli olarak değil kendimizi flora ve fauna olarak da tanımlamalıyız. Rize İdare Mahkemesi’ndeki son duruşmada heyete ‘Bu karar verilmiştir’ denilmesine rağmen mahkeme başkanı bir kez dahi ‘Kararı bugün vereceğiz’ diyemedi. Ben diplomamdan utandım. Ve o karar OHAL olmasa verilmeyecekti. Bu yüzden Cerattepe’ye özgürlük için de OHAL’e hayır demeliyiz” dedi.