Gündem Arzın merkezine seyahat...

Arzın merkezine seyahat...

26.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İzlanda’nın sönmüş volkanlarını merak eden dağcı Ebru Caymaz, kardeşi ve bir arkadaşını da yanına alarak Eyjafjallajökull yanardağlarına tırmandı ve Afrin şehitleri için bayrak açtı

Arzın merkezine seyahat...

Eskimo rehberlerin yardımıyla Grönland’ı kış mevsiminde aşmayı başaran ilk Türk kadınlarından biri olan profesyonel dağcı Ebru Caymaz bu kez farklı bir yolculuğa imza attı. Yeni rota olarak Jules Verne’in yazdığı ‘Dünyanın Merkezi’ne Seyahat’te geçen İzlanda yanardağları ve buzullarını seçen Caymaz, 8 aylık hazırlık sürecinin ardından kardeşi Yunus Umut (19) ve doktor adayı arkadaşları Yasin Kılıç (21) ile İzlanda’ya gitti.

Haberin Devamı

İki kıta bir arada

Başkent Reykjavik’te son kontrollerini yapan üçlü, Thingvellir Ulusal Parkı’nda Kuzey Amerika ile Avrupa tektonik plakalarını birbirinden ayıran parkta iki kıtaya dokundu. Gullfoss Şelalesi’nde eksi 22 derecede gayzerlere adını veren Geysir patlamalarını izleyen üçlü, yolculuğun en zor kısmı olan İzlanda’nın Solheimajökull’a tırmanmak için dinlendi. 3.5 saatlik tırmanışın ardından buzul üzerinde bin 300 metre yükselen macera tutkunları, toplamda 10 kilometrelik rotayı tamamladı.

Solheimajökull’un zirvesindeyken, Türk bayrağıyla Afrin’de şehit olan Türk askerlerini anmak için pankart açan üçlü, 2010 yılında da patlayarak tüm dünyayı korkutan Eyjafjallajökull’un buzuluna giderek zorlu seyahati tamamladı.

Haberin Devamı

‘Doğa huzur veriyor’

Türkiye’nin ilk kutup kâşifleri olmayı amaçladıklarını anlatan İstanbul Aydın Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ebru Caymaz, “Genel olarak bu bölgelere karşı önyargı var. Ama kaliteli ve sağlam ekipmanla keşfetmek kolay. Doğa sporu yapmadan macera da yaşanabilir. Grönland-Iceberg Bankası’nı herhangi bir eğitim almadan turist olarak gezebilirsiniz. Hayallerinizi gerçekleştirmek için emekli olmak gerekmiyor. Hayatın her anında ve her fırsatta doğanın içinde olmak insana huzur veriyor. Thingvellir Ulusal Parkı’nda rüzgârlı ve soğuk havada Kuzey ışıklarını izlemek en keyifli anlarımızdı” dedi.

‘Verne’i okumalıyız’

İlham kaynağı Jules Verne’in hayal gücüyle hareket ettiği söyleyen Caymaz, “Onun bahsettiği yanardağların arasında olmak çok güzeldi. ‘Dünyanın Ucundaki Fener’e yani Arjantin’in ateş topraklarına gitmek istiyorum. Hayal kurmamızı sağlayan Verne’i çocuklar daha çok okumalı” dedi.

Üniversiteye hazırlanan Yunus Umut; “Ablamın yönlendirmesiyle 7 yaşımdan beri tırmanış, dalış ve raftingle ilgileniyorum. Buzul tırmanışı yapmak heyecan vericiydi” derken, ekipten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Yasin Kılıç ise, “Hem bilimsel faaliyetlere katılmak hem de yeni yerler keşfetmeyi amaçlıyorum” diye konuştu.