Gündem ASELSAN dosyası raftan indi

ASELSAN dosyası raftan indi

16.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin parlak beyinlerini bünyesinde barındıran ASELSAN’da 2006-2007 arasında yaşanan 5 şüpheli ölüm yeniden tartışma konusu...

ASELSAN dosyası  raftan indi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un geçen aralık ayında “ASELSAN mühendislerinin genç yaşta birer birer ölmeleri herhalde tesadüf değildir” sözlerinin ardından mühendislerden Hüseyin Başbilen’in ailesi de harekete geçti.
‘İnceleniyor’
Sır dolu ölümler zincirinin ilk halkası, 7 Ağustos 2006’da milli tank projesinin başmühendisi 31 yaşındaki Hüseyin Başbilen’in aracının içinde ölü bulunmasıydı. Başbilen’in ölümünü 6 ay içinde 4 mühendis; Halim Ünsem Ünal, Evrim Yançeken, Burhaneddin Volkan ve Hasan Öksüz’ün ölümleri izledi. Otopsi raporunda intihar olarak kaydedilen ölümle ilgili Başbilen ailesi şüphelerini korudu. Ölümünden 2 ay önce evlenen ve hiç kimseyle bir sorunu olmadığını belirten ailenin avukatı ve aynı zamanda mühendisin kuzeni olan Serhat Ramazan Başbilen, mühendis Başbilen dosyasının yeniden incelendiğini söyledi. Raftan indirilen dosyada bugüne dek işlem yapan jandarma kolluk kuvvetinden adli tıp doktorlarına, hakim ve savcılardan bilirkişilere kadar herkesin tek tek incelendiğini aktaran Başbilen, “FETÖ’ye üye olduklarına dair haklarında bir soruşturma var mı diye inceleniyorlar. Takriben bu işlemler bir ay sürecek. Bu isimlerin birçoğu Ankara dışında” dedi. 11 yıldır olayın peşinde olduklarını belirten avukat Başbilen, “Bu ülkenin canla başla çalışan bir süper zekâsının neden öldüğü ya da öldürüldüğünün ortaya çıkmalı. Artık yeter, gerçek bir an önce ortaya çıksın” dedi.

İŞTE O ÖLÜMLER

7 Ağustos 2006, Ankara
ASELSAN’da çok önemli projolere imza atan makine mühendisi Hüseyin Başbilen aracının içinde ölü bulundu. ODTÜ mezunu mühendisin sol el bileğinde ve boynunda kesik izleri tespit edildi. Otopsi raporunda ölüm ‘intihar’ olarak kaydedildi.
16 Ocak 2007, Ankara
ODTÜ mezunu elektrik mühendisi Halim Ünsem Ünal’ın aracının içinde tabancayla intihar ettiği belirtildi. Ünal, 3 yıldır ASELSAN’da çalışıyordu.
26 Ocak 2007, Ankara
26 yaşındaki ODTÜ mezunu elektrik mühendisi Evrim Yançeken, 7. kattaki evinin pencerisinden düşerek hayatını kaybetti. Yançeken’in evinde bir de intihar notu bulunduğu öne sürüldü. Notta, “Artık dayanamıyorum. Psikolojim çok bozuldu” yazılıydı.
7 Ekim 2007, Ankara
Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun Burhaneddin Volkan, 2005’te üniversiteyi bitirdiği yıl işe başladığı ASELSAN’da Komuta Kontrol ve Haberleşme Yazılım Mühendisliği’nin Uçak Komuta Kontrol Merkezi bölümünde çalışıyordu. Üç arkadaşının intihar ettiği dönemde ağır psikolojik sorunlar yaşadığı belirtilen Volkan’ın, görev yaptığı Bando Okullar Komutanlığı’nda nöbetçi subay odasında intihar ettiği belirtildi.
25 Ocak 2012, Ankara
ASELSAN Akyurt Tesisleri’nde mühendis olarak çalışan Hakan Öksüz, Eskişehir yolu kavşağında bariyerlere çarptı. Bariyerleri parçalayan otomobil yön levhasına çarparak yan yattı.