Ekonomi ‘Asgari ücrette elinizi tutan yok’

‘Asgari ücrette elinizi tutan yok’

19.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de asgari ücretin olabildiğince yüksek olmasını istediklerini belirterek, “Ülkemin kaynakları ve imkanları öyle bir noktada olsun ki refah yüksek olsun ama hayatın gerçekleri var” dedi. Zeybekci, “Asgari ücret neden hâlâ 1500 lira” sorusuna da, “Eğer gönlünüze hoş gelecekse elinizi tutan yok” yanıtını verdi.

‘Asgari ücrette  elinizi tutan yok’

Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından gerçekleştirilen 21. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nde, Zeybekci, şunları söyledi:

“Ülkemin kaynakları ve imkanları öyle bir noktada olsun ki refah yüksek olsun ama hayatın gerçekleri, ülkemizin gerçekleri ve gelirleri var. Asgari ücretin milli gelire oranına baktığımız zaman hakikaten en üst seviyelerdeyiz, yeterli mi, yetmez biliyorum. Doğruları farklı şekilde konuşmamız lazım. Asgari ücret 4 kişilik ailenin geçim ücreti değildir. Asgari ücret, bir iş için verilebilecek o ülkenin imkan ve kaynaklarını zorlayarak belirlenebilen ücrettir. Yeterli midir, değildir ama bu tartışmalar yapılırken susmayalım. Kimse cebinden vermiyor, Türkiye imkan ve kaynaklarıyla veriyor.”

Salonda bulunan bir iş kadınının, “Asgari ücret neden hâlâ 1500 lira” diye sorması üzerine ise Zeybekci, işadamlarını işaret ederek, “Ona burası karar versin, ben değil. Asgari ücreti kim ödüyor, siz ödüyorsunuz, eğer gönlünüze hoş gelecekse, elinizi tutan yok. Şuna prim verdirtmeyin; ‘Onlar ne veriyorsa 5 fazlası benden’ var ya. Cebinden verdiğini mi sanıyorsunuz, bir yere sefere çıktık da ganimet mi temin ettik zannediyorsunuz” dedi.

81 milyar TL Teşvik

Bakan Zeybekci, proje bazlı teşvik sisteminin 81 milyar liraya yaklaşan özel sektör yatırımının belgelerini törenle vereceklerini belirterek, “Türkiye olarak 2023, 2033, 2053, 2071’de kendi devlerimizi yaratmak için proje bazlı yatırım teşvik sistemini kurduk. Bir yatırım ve üretim seferberliği, yeni bir teknolojiyle ilgili büyük bir yolculuğun seferberliğini başlatıyoruz Türkiye’de. Bunu siz yapacaksınız, başka biri değil” dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, zirvede, “Ülkemizi kalıcı olarak yüzde 5 ve üzeri büyüme çizgisine oturtabilir ve enflasyonu tekrar tek haneye indirebiliriz. Burada şüphesiz reformlar çok önemli” dedi. Bilecik, “3. çeyrekte de büyüme trendinin artarak devam edeceğini, iki haneli büyüme ihtimalini görüyoruz. Yıl sonu itibarıyla en az yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme göreceğiz” diye konuştu.