Gündem Asil Nadir serbest bırakıldı

Asil Nadir serbest bırakıldı

22.04.2016 - 18:13 | Son Güncellenme:

İngiltere'den Türkiye'ye iade edilen ünlü işadamı Asil Nadir serbest bırakıldı.

Asil Nadir serbest bırakıldı

Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir, bu sabah İngiltere'den Türkiye'ye iade edilmişti. Nadir, akşam saatlerinde serbest bırakıldı.e Ailesinden alınana bilgiye göre 75 yaşındaki Nadir istanbul'da birkaç gün dinlenecek.

Haberin Devamı

Kıbrıs Medya Grubu Genel Müdürü Bilge Nevzat konuyla ilgili yaptığı açıklamada Asil Nadir'in bir iki gün içinde Kıbrıs'a gelmesini beklediklerini kaydetti.

Nadir'in serbest kalmasından dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Nevzat, Yurduna dönmesi kardeşim için çok önemliydi. Yıllardır svaş veriyoruz. Kardeşimin dönmesi ülkemiz için de çok iyi olacak. Geçmiş tecrübe ve bilgisiyle bu ülkeye katkıları devam edecektir" dedi.

İADE SÜRECİ GEÇEN HAFTA BAŞLAMIŞTI

Milliyet’in edindiği bilgilere göre Nadir’in iade süreci geçtiğimiz hafta başladı. İngiltere Adalet Bakanlığı Nadir’in iadesine “olur” verdi. İade sürecini yakından takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kararı KKTC yönetimi ile paylaştı. Fikri sorulan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da olumlu düşüncesini ortaya koydu. Londra’da mahkemeye çıkan Nadir’e dolandırıcılık suçlamasıyla 10 yıl hapis cezası verilmişti. Nadir, cezasının son bir yılını Türkiye’de geçirmek amacıyla İngiltere Adalet Bakanlığı’na başvurmuştu. Bakanlık, Nadir’in İngiliz vatandaşlığından çıkmasını şart koşunca, Nadir vatandaşlıktan çıkmıştı. Ancak, Adalet Bakanlığı Nadir’in iadesini sürekli engelliyordu. Nadir’in iade sürecini Milliyet’e anlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Asil Nadir’in Türkiye’ye iade edilmesi konusunun çok yakından takip edildiğini ve sonuçlandırıldığını” kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC’ye yaptığı ziyarette, Nadir ailesi ile görüşüldüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Ailesinin Sayın Cumhurbaşkanımızdan ricası oldu. Biz de gerekli girişimleri yaptık” dedi. Nadir’in İngiltere’den istendiğini anlatan Çavuşoğlu, “Suçla ilgili olarak İngiltere ile Türkiye arasında bazı farklılıklar vardı. İngiliz makamlarının tereddütleri ortadan kalkınca, Nadir’in Türkiye’ye iadesine karar verildi” dedi. Milliyet’e konuşan Nadir’in kız kardeşi Bilge Nevzat da, “Bu bizim için büyük sevinç” dedi.

Haberin Devamı

SABAH BÖYLE GELMİŞ

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Sayın Nadir, dünya çapında bir işadamı. Aramıza yeniden dönecek olmasını selamlıyorum” dedi.yet’in edindi

Haberin Devamı

İNGİLTERE’DE EN ZENGİN 36. İSİMDİ

Asil Nadir İstanbul Üniversitesi’ndeki iktisat eğitimini bırakıp 1960’ların başında ailesiyle Londra’ya yerleşti.

- 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Lefkoşa’ya dönüp tekstil işine başladı.

- Kuzey Kıbrıs’ta ürettiği tekstili İngiltere’de kurduğu bir şirketle Ortadoğu’ya satmaya başladı. Bir süre sonra da elektronik, gıda ve hizmet sektöründe de iş yapan Polly Peck Holding’i kurdu. Nadir 1980’lerde İngiltere’nin en zengin 100 işadamı arasına girdi.

- 1989’da meyve devi Del Monte’yi 875 milyon dolara satın aldı. 1990’da Sunday Times’ın İngiltere’nin en zenginleri listesinde 36’ncı oldu.

- Paravan şirketler aracılığıyla Polly Peck hisselerini yapay olarak yükselttiği suçlamalarıyla mali krize girdi.

- 1991’de Polly Peck 550 milyon sterlin borçla iflas etti. Nadir dolandırıcılıktan tutuklandı. 1993’te ise kefaletle serbestken özel uçağıyla KKTC’ye kaçtı.

- 2010’da kendisini savunmak için kendi isteğiyle İngiltere’ye döndü.