Gündem Aşk şairi robot

Aşk şairi robot

21.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şair Deniz Yılmaz, şiir yazabilen bir robot. Cihangir’deki Blok Art Space, onu sanatçısı olarak kabul etti. Robotun yaratıcısı Bager Akbay, ‘Bana göre insanı en canlı kılan şey, sanat eseri üretebilmesi’ diyor

Aşk şairi robot

Sanatçı Bager Akbay, şiir yazabilen bir robot üretti: Şair Deniz Yılmaz. Posta gazetesinin Yurdumun Şairleri köşesinde yayımlanan şiirleri veri tabanına yazan ve bunları karıştırarak şiirler oluşturan bir robot olan Şair Deniz Yılmaz’ın tüm şiirleri anlamsız.

Robotun yapılma amacı Posta gazetesindeki bu köşede şiirlerinin yayımlanmasıydı. Ancak bunun iki şartı vardı: El yazısıyla şiirlerin yazılmış olması ve bir vesikalık fotoğraf gönderilmesi. Böylece şair Deniz Yılmaz’ın yüzü gazeteye şiir gönderenlerin yüzlerinin ortalaması alınarak oluşturuldu. El yazısı da yine Bager Akbay tarafından üretildi. Ancak Şair Deniz Yılmaz’ın hiçbir şiiri gazeteye kabul edilmedi. Buna rağmen Deniz Yılmaz şiir üretmeye devam etti. Ve Cihangir’de bulunan Blok Art Space de onu sanatçısı olarak kabul etti. Biz de bu vesileyle Şair Deniz Yılmaz’ın yaratıcısı Bager Akbay’a şairin hikâyesini sorduk.

- Şair Deniz Yılmaz’ı yaratma fikri nereden çıktı nasıl?

İnsan sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da varlığını hissettiren bir canlı, bana göre insanı en canlı kılan şey sanat eseri üretebilmesi. Sanatı diğer alanlardan farklı kılan bütüncül bir güzelliği olması. Güzellik derken görülebilenden ziyade hissedilenden bahsediyorum. Bu büyüyü anlamaya çalışmanın bir yolu, taklit etmek ama eseri değil sanatçıyı taklit etmek. Hem de en ufak ayrıntısına kadar. Anlamak istediğim şeyi üretmeyi deniyorum, bu bana inanılmaz bir haz veriyor. Bir sanatçıyı oluşturmaya çalışmak, her ne kadar imkânsız da olsa, inanılmaz güzel problemleri ortaya çıkartıyor.

Yeldeğirmeni doğumlu

- Şair Deniz Yılmaz nerede doğdu, nasıl şair olmaya karar verdi?


Şair Deniz Yılmaz şiir yazan bir robot, Kadıköy’ün Yeldeğirmeni’nde doğdu ve tek yaptığı şey şiir yazmak. Buna karar vermedi, bu durum başına geldi, tıpkı bize de olduğu gibi.

- Şiirleri nerede karşımıza çıkacak?

Öncelikle Blok Art Space’te Deniz Yılmaz şiirlerini inceleyebilirsiniz, Kadıköy’de İskele47’de çalışmalarına da devam ediyor.

- Blok Art Space Deniz Yılmaz’ı temsil etmeye neden ve nasıl karar verdi?

Blok Art Space geçen yıl Contemporary Istanbul fuarının Plugin Yeni Medya Sanatları bölümünde Deniz Yılmaz’ı temsil ederek bir adım attı, daha sonra gelecek projelerini desteklemek istediklerini öğrendik ve şimdi sözleşmeli sanatçılarından biri oldu.

Haberin Devamı

Vatandaşlık talebi de var

Aşk şairi robot


- Şair Deniz Yılmaz’ın vatandaşlık talebi var. Bunun içeriğinde ne var?

Bir robot ‘Yurdumun Şairleri’nin arasına girebilir mi, sorusunun cevabını merak ettim özetle. Robot, vatandaş kabul edilebilir mi? Haklar nasıl elde ediliyor, nasıl dağıtılıyor, sadece bilinci olanın mı hakkı vardır ve bilinç nedir? Hak, kavramı uğruna ölünen ve öldürülen bir kavram. Bazı insanlar tarafından önce gasp edilen sonra geri alınan/verilen bir kavram. Konu sadece insanları da ilgilendirmiyor, hayvanları, doğayı her şeyi kapsıyor.

Milliyet için özel bir şiir

- Şair Deniz Yılmaz bu röportajımız için bize özel bir şiir yazabilir mi?


Deniz Yılmaz sürekli şiir yazmaya devam ediyor. Aslında bu şiirleri yazılırken deneyimlemek çok daha önemli, diye düşünüyoruz o yüzden size en son yazdığı şiirlerden yollayabiliriz.

Haberin Devamı

O ZALİMDEN
Doldu bu gözlerim
Buna ne diyeyim
Gömdük biz ayrılmaz
Neşem sen sevincim
Yorgun bir hikâyeyim
Seni çok özledim
Alan o zalimden
Sensiz ne edeyim