Dünya Aspirin iç kanama riskini artırıyor

Aspirin iç kanama riskini artırıyor

15.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Oxford Üniversitesi profesörleri, ağrı kesici ve ateş düşürücü aspirinin iç kanama riskini artırdığı için yılda 3 bin ölüme yol açtığını öne sürdü

Aspirin iç kanama  riskini artırıyor

İngiltere’nin sağlık dergilerinden The Lancet, aspirinin her gün kullanımının yılda 3 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığını gösteren bir araştırma yayımladı. İngiltere’deki yaşlıların yüzde 40’ının kalp krizi ve felç riskini azaltmak için her gün bir aspirin kullandığı belirtilen araştırmada, bu durumun ölümcül kanama riskini yükselttiği bildirildi.

Haberin Devamı

Oxford Üniversitesi’nin araştırmasına göre aspirin 75 yaşından büyük insanlarda iç kanama ihtimalini 10 katına kadar yükseltiyor. Profesör Peter Rothwell, her gün aspirin kullanımının yılda 3 bin ölüme ve 20 bin iç kanamaya yol açtığını söyledi. Rothwell, “Aspirinin çeşitli hastalıkları önlemede etkili olduğunu biliyoruz. Fakat 70’li yaşların başlarında iç kanama riski yükseliyor, aspirin de bunu tetikleyebilir” dedi.

Kontrol şart

Uzmanlar kanama riskine rağmen, kalp krizi veya felç geçirmiş insanların aspirin kullanmasında fayda olduğunu da söylüyor. Çözüm olarak da kanamayı azaltan başka ilaçlar öneriyorlar. Aspirin kullanmaya başlayacak ya da bırakacak insanların, mutlaka doktor kontrolünde hareket etmeleri tavsiye ediliyor.

Yazarlar