Dünya Astana süreci Ankara’da planlanacak

Astana süreci Ankara’da planlanacak

05.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de rejimle muhalif grupların, Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde müzakerelere 23 Ocak’ta Astana’da başlayacaklarını, Astana sürecinin Rusya’dan uzmanların katılımıyla Ankara’da planlanacağını söyledi.

Astana süreci  Ankara’da  planlanacak

Ateşkes ihlalini genellikle Hizbullah, Şii gruplar ve rejimin yaptığını belirten Çavuşoğlu, Moskova’daki açıklamaya katılan İran’ın taahhütlerinin gereğini yaparak, “Hizbullah, Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması” gerektiğini ifade etti. “Siyasi çözüm için de çok gayret sarf edeceğiz” diyen Çavuşoğlu, 9-10 Ocak’ta Rusya’dan uzmanların Dışişleri Bakanlığına gelerek Astana sürecini planlayacaklarını dile getirdi.

Hizbullah bozuyor

Halep’ten sivillerin tahliyesi ve ateşkesin temini konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin çok çaba harcadığını vurgulayan Çavuşoğlu, bunun Türkiye ile Rusya’nın ortak çalışması olduğunu söyledi. Ateşkes anlaşmasından sonra ihlalleri Hizbullah, Şii gruplar ve rejimin yaptığını vurgulayan Çavuşoğlu, şu ana kadar muhalefetin sözünde durduğunu ve kendisine yönelik saldırılara ölçülü cevap verdiğini aktardı.

“Artan ihlalleri durduramazsak Astana süreci akamete uğrayabilir” diyen Çavuşoğlu, Moskova’daki ortak açıklamaya İran’ın da katıldığını hatırlattı ve Tahran’ın taahhütlerinin gereğini yapıp “Hizbullah, Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması” gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Astana’ya gidilebilmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yapması lazım” dedi.

ABD’yi dışlamadık

ABD’nin süreçten dışlanmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu süreçten hiç kimsenin dışlanmaması gerekiyor. Bu konuda da Rusya ile ortak anlayışımız mevcut. Çünkü kesin bir çözüm için herkesin desteğini almamız gerekiyor” diye konuştu.
Çavuşoğlu, “PYD/YPG’nin Astana’da müzakerelerde yer almayacağını, yer almaması gerektiğini de Ruslarla önceden konuştuk ki sonradan aramızda ihtilaf olmasın. Yani bir terör örgütü müzakere masasında olamaz. Buraya katılamaz, davet edilemez. Bizim söylediğimiz budur. Rusya’nın da bunu çok iyi şekilde anladığını biliyoruz” dedi. YPG’li unsurların hala Münbiç’te olduğunu, bunu da her defasında ABD’den muhataplarına söylediklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Dün (önceki) akşam Sayın Cumhurbaşkanımızın da (Obama’ya) söylediği gibi. Obama, bu unsurların Fırat’ın doğusuna gitmesi gerektiği konusunda bizimle hemfikir olduğunu söyledi” diye konuştu. Çavuşoğlu, ABD’nin başından beri hemfikir olduğunu fakat şu ana kadar sözünü tutamadığını ya da tutmak istemediğini belirtti.