Ardahan Astronot yiyeceği kinao Ardahanlı çiftçinin umudu oldu

Astronot yiyeceği kinao Ardahanlı çiftçinin umudu oldu

14.09.2015 - 16:27 | Son Güncellenme:

Ardahanlı çiftçilere alternatif kazanç kinoa bitkisinde hasat dönemi başlıyor.

Astronot yiyeceği kinao Ardahanlı çiftçinin umudu oldu

Ardahanlı çiftçilere alternatif kazanç kinoa bitkisinde hasat dönemi başlıyor.
Ardahan merkeze bağlı Açıkyazı köyünde Eren Polat tarafından deneme amaçlı yetiştirilen ve Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların beslenmesinde kullanıldığı belirtilen ’Kinoa’ bitkisinde hasat hazırlığı başladı.
Açıkyazı Köyünde Eren Polat adlı çiftçi tarafından 4 dekarlık arazide üretim yapıldı.
Polat, Kinoa bitkisini internetten araştırdığını ve sonrasında da denemeye karar verdiğini söyleyerek, "Kinoa bitkisini internette araştırdım. 4000 rakım yüksekliğe kadar ekilebileceğini öğrenince bu bitkiyi ekmeye karar verdim. Bu yıl bu ürünü deneme amaçlı ektik. İstediğimiz sonucu elde edebilirsek daha sonraki yıllarda daha profesyonel bir şekilde yapmayı düşünüyoruz.’’
4 dönümlük arazi üzerinde deneme maksadıyla Kinoa bitkisini ektiklerini söyleyen Polat, "Bakımı ve çapası yapılan ürünlerde verimin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Çapası yapılmayan ve bakımı olmayan ürünler ise bodur kaldı. Amatör olarak ilk kez denediğimiz bu üründen para kazanırsak, geliri iyi olursa ve pazarlama payı da olursa bir sonraki yıl 30 dönüm arazide ekmeyi hedeflemekteyiz." dedi.
İl Tarım müdürlüğü yetkililerinden destek ve yardım beklediklerini de söyleyen Polat, Ürünün Ardahan’da gelişmesi ve yaygınlaşması için öncülük ettiklerini ve etmeye de devam edeceklerini söyledi.

Yazarlar