Gündem Ata’ya layık mühendisler olacağız

Ata’ya layık mühendisler olacağız

29.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de geçen haziranda düzenlenen dünyanın en saygın bilim yarışmalarının birinde ‘Altınay Mars Kâşifi’ isimli araçla 96 puan toplayan İTÜ Rover takımı hedeflerini paylaştı...

Ata’ya layık mühendisler olacağız

ABD Güney Utah’taki Mars Çöl Araştırma İstasyonu’nda (MDRS) gerçekleştirilen ve dünyanın en saygın bilim etkinliklerinden birisi olan University Rover Challenge’a katılmayı başaran ilk Türk takımı İTÜ Rover, yarışmada 96 puan toplamayı başardı. Geçen haziranda düzenlenen ve 82 takımın katıldığı yarışmada “Altınay Mars Kâşifi” isimli araçla yarışan İTÜ’lü gençler, bilim kategorisinde dördüncülüğe yerleşerek büyük bir başarıya imza attı. Ekip lideri 24 yaşındaki Tunç Türker, takımlarının danışmanlığını Dr. Serkan Türkeli ve Yrd. Doç. Dr. Tufan Kumbasar’in üstlendiğini ve onların yönlendirmeleri sayesinde daha iyi hale geldiklerini ifade etti. Türker, “İlk olarak karşılaştığımız sıkıntı üretim olanaklarımızın yetersizliği ve bütçe yetersizliğiydi. Elimizde sadece bir fikir vardı. İlk tasarımımızı üretim işlerini bir tanıdığımız üstlendi. Yaptığımız uzun toplantılar sonunda bu tasarımımızın montajına geçmeden tasarımdan vazgeçip yeni bir tasarım sürecine geçtik. Tüm proje sürecinde verdiğimiz kararlar hep doğru olmadı, bunları fark edip hatalarımızdan dönmemiz bazen bizi en zorlayan iş oldu” dedi.

Maliyet 40 bin TL

Rover’in maliyetinin 40 bin TL’yi bulduğunu söyleyen Türker, şöyle devam etti: “Ekibin çok büyük kısmını referanslarla kurduk. 32 kişiyle İTÜ’deki en kalabalık proje ekibiyiz. Pek çok farklı bölümden arkadaşlarımız bu projede. Yarışmada en çok göze çarpan sistemlerimiz bilim görevinde kullandığımız ölçeklendirme aracı ve robot kolumuzun ucunda bulunan nesneleri kavramak için kullandığımız tutucu ucumuz oldu. Bunun dışında haberleşme sistemimiz 13’üncü olmamızın sebeplerinden biriydi. Biz hem ailelerimize hem ülkemize hem de büyük önder Mustafa Kemal’e layık mühendisler olmayı hedefliyoruz.”

Uzay Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Merve Kulan (22) da “Hep birlikte ortaya güzel bir iş çıkardık” dedi.

Haberin Devamı

Ata’ya layık mühendisler olacağız


Jeoloji Mühendisliği öğrencisi Işık Su Yazıcı ise “Bu işin ileride yine analiz kısmında olmayı çok isterim. Bu çok heyecan verici ve içimdeki araştırma ateşini sürekli canlı tutabilecek bir alan.”

‘En sancılı kısım üretim oldu’

İTÜ Makine Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Sami Korkmaz (20) ise, “Bu işe ilk başlarken elimizden fikirlerimizden başka bir şey yoktu. Üretim yapmamız ve malzeme almamız için paraya veya sponsora ihtiyacımız vardı. Ortaya bir araç çıkana kadar destek bulamakta zorluk yaşadık. Başlarda bize güvenen sponsorlarımız sayesinde ilk aracımızı ortaya çıkardık ve ondan sonra firmalar somut bir şeyler görünce sponsor olmak istediler” ifadelerini kullandı.

Ata’ya layık mühendisler olacağız