Ekonomi BÜYÜME 4 NALA!

BÜYÜME 4 NALA!

11.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 4’lük sürpriz bir büyüme gerçekleştirdi. Büyümede iç talep etkili oldu. Başbakan Yardımcısı Şimşek, “2016 çok daha iyi olacak, çünkü reformlarla büyüme potansiyeli artacak” dedi

BÜYÜME 4 NALA

Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4 büyüdü. Sürpriz büyüme oranı yüzde 2.7 civarı beklentileri çok aştı.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Buna göre, üretim yöntemiyle GSYH, yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre, sabit fiyatlarla yüzde 4’lük artışla 34 milyar 934 milyon lira oldu.

Bu yılın 9 aylık döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla GSYH yüzde 3.4’lük artışla 97 milyar 235 milyon liraya yükseldi.

Beklentileri aşan büyüme iç talep ve üreticilerin stok birikimine yönlenmeleri öncülüğünde geldi. OVP’de bu yıl için büyüme yüzde 3 olarak öngörülüyordu, ancak son verinin ardından ekonomistler bu yıla ilişkin büyüme beklentilerini yukarı revize etti. Maliye Bakanı Naci Ağbal da yıl sonunda büyümenin OVP’de yer alan yüzde 3 beklentisinin üzerinde olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Kuraklık sona erdi

TÜİK verilerinden bankacıların yaptığı hesaplamaya göre, yılın üçüncü çeyreğinde büyümeyi yurtiçi tüketim 2.2 puan, devletin nihai tüketim harcamaları 0.8 puan, stok değişmeleri 1 puan, net ihracat 0.1 puan yukarı çekerken, sermaye oluşumu 0.1 puan aşağı çekti.

Reuters’ın paylaştığı analize göre, 1 Kasım seçimleri öncesi politik belirsizlik yurtiçi tüketimi azalttı. Özel tüketiminbüyümeye katkısı bir önceki çeyrekteki 3.5 puandan 2.2 puana gelse de büyümeye en önemli katkılardan birini yapmaya devam etti. Analistlerin bir başka dikkat çektiği büyüme ise tarım sektöründen geldi. Kuraklık nedeniyle bir önceki yıl üçüncü çeyrekte büyümeye 0.8 azaltıcı etki yapan tarım, ormancılık ve balıkçılık kalemi bu yıl aynı dönemde büyümeyi 1.6 puan yukarı çekti. Bir diğer taraftan sanayinin katkısı azalarak devam ederken, sektörler içinde en büyük katkı ise yüzde 1.7 ile finans ve sigorta faaliyetlerinden geldi.

Gelişen ülkeleri solladık

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin 2015’te çok zor bir konjonktürde başarılı büyüme performansı sergilediğine dikkati çekerek, “2016 ise çok daha iyi olacak, çünkü reformlar hayata geçirilecek ve büyüme potansiyeli artacak” ifadesini kullandı.

3. çeyrekte büyümenin özel sektör talebi öncülüğünde gerçekleştiğini belirten Şimşek, çok zor bir konjonktürde Türkiye’nin başarılı bir büyüme performansı sergilediğini belirterek, “Yüzde 3.5-4 civarında bir büyüme, 2015 yılında Türkiye ekonomisinin Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilere göre yaklaşık iki kat veya daha hızlı büyümesi demektir” dedi.

Haberin Devamı

ANALİST GÖRÜŞÜ

Suriyeli sığınmacı etkiledi mi?

JPMorgan Başekonomisti Yarkın Cebeci, Reuters’a yaptığı yorumda, büyümenin son çeyrekte biraz ivme kaybedeceğini ancak son dönemde tüketici güvenindeki sert artış ve seçimin de sonuçlanmasıyla ivme kaybının beklentilerinden çok daha az olabileceğine dikkat çekerek, “Büyüme verilerindeki yukarı yönlü sürpriz ve güçlü tüketici güveni ile birlikte 2015’e ilişkin büyüme beklentimizi yüzde 3.3’ten yüzde 3.9’a revize ediyoruz. Mevcut güçlü ivmenin yanı sıra asgari ücretin de artacak olması 2016 büyüme beklentimizi yüzde 2.8’den yüzde 3.3’e revize etmemize neden oluyor” dedi.
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu ise beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleşmesinde stok birikimdeki artışın etkili olduğunu belirterek, “Tüketimin ivme kaybına rağmen güçlü seyretmesinde ulaştırma sektörü ve Suriyeli mültecilerin tüketim harcamalarının etkili olduğunu düşünüyoruz” görüşünü aktardı.
Yeniden dengeleme...
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Türkiye ekonomisinin ‘dört çeker’ yoluna devam ettiğini belirtti. Yılmaz AA’ya yaptığı yorumda, “Yeniden dengelenme stratejisi dahilinde ülkenin ithalata bağımlılığı azalmakta ve yerli üretimde katma değer artmakta. Küresel tüketim talebindeki artış, hammadde fiyatlarındaki gerileme Türkiye gibi mamul mal üretme kapasitesine sahip kurulu sanayi ülkelere fırsatlar açacaktır” dedi.

Yazarlar