Antalya ATSO DÜNYA ÇİÇEK DEVİNİ AĞIRLADI

ATSO DÜNYA ÇİÇEK DEVİNİ AĞIRLADI

16.10.2014 - 11:00 | Son Güncellenme:

.

ATSO DÜNYA ÇİÇEK DEVİNİ AĞIRLADI

Dünyanın en büyük çiçek kooperatifi olan Hollandalı FloraHolland firması yetkilileri, ATSO’yu ziyaret etti.
Dünyanın en büyük çiçek kooperatifi olan Hollandalı FloraHolland firmasının Pazarlama Direktörü Marco Van Der Sar, Türkiye Pazar Geliştirme Direktörü Monique Heemskerk, Proje Sorumlusu Emre Doğru ile birlikte firmanın Türkiye’deki çözüm ortağı olan Stratejico Firması Yönetim Kurulu Başkanı Selim Oktar ve Stratejico Hollanda Sorumlusu Nilüfer Gündoğan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Davut Çetin’i ziyaret etti. Antalya hakkında Çetin’den bilgi alan firma yetkilileri daha sonra yapmak istedikleri çalışmalarla ilgili detaylı bilgi verdi.
Dünya genelinde 6 bin üreticisi, 4 bin çalışanı ve yıllık 4,2 milyar Euro cirosuyla dünyanın en büyük çiçek kooperatifi olan FloraHolland’ın üst düzey yetkilileri Antalya’da gerçekleştirdikleri ziyaretler kapsamında bir araya geldikleri ATSO Başkan Yardımcısı Davut Çetin’e Antalya’da yapmak istedikleri çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
FloraHolland Pazarlama Direktörü Marko Van Der Sar, “Türkiye’de çiçekçiliğin merkezini Antalya olarak görüyoruz. Bu konuda da sizlerin bilgisini almak istiyoruz” şeklinde konuştu.
ATSO, FLORAHOLLAND İLE ANTALYALI ÜRETİCİYİ BULUŞTURACAK
Heyete ilk olarak ATSO’nun çalışmaları ve üyeleriyle ilgili bilgi veren ATSO Başkan Yardımcısı Çetin, oda olarak 50 bini aşkın üyelerinin bulunduğunu dile getirdi. Tarım ve çiçek üretimine bağlı sektörlerde üyeleri olduğunu da vurgulayan Çetin, “Sizleri bu gruplardaki firmalarımızla bir araya getirerek, yapacağınız çalışmalarda sizlere destek olabilecek imkanları sunabiliriz” dedi.
Antalya’nın çiçek üretiminde daha da gelişmesi gerektiğini ifade eden Çetin, FloraHolland ile Antalyalı üreticiyi ATSO çatısı altında buluşturabileceklerini dile getirdi. Çetin, ayrıca FloraHolland firmasının yetkililerini tarım ve çiçek ile ilgili STK’larla da bir araya getirebileceklerini söyledi.
ANTALYA KESME ÇİÇEKTE DE STRATEJİK NOKTA
Antalya’nın turizm ve tarımda Türkiye için stratejik bir nokta olduğunu ifade eden Çetin, Antalya’nın turizmde ve tarımda Türkiye’nin başkenti olduğunu vurguladı. Antalya’nın turizm alanında şehirlerle değil ülkelerle yarıştığını ifade eden Çetin, tarımda da pek çok ülkeye yaş meyve ve sebze göndererek ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti. Kesme çiçek üretimiyle ilgili de bilgi veren Çetin, “Türkiye’de yetiştirilen kesme çiçeğin yüzde 47’si Antalya’da üretiliyor. Ayrıca kesme çiçek ihracatının yüzde 91’i Antalya’dan gerçekleştiriliyor. Bu veriler göz önüne alındığında Antalya kesme çiçek üretiminde ve ihracatında da Türkiye için stratejik bir öneme sahip konumda” dedi.
EXPO’YA DAVET
Antalya’nın 2016 yılında “Çiçek ve Çocuk” temalı botanik Expo’ya da ev sahipliği yapacağını dile getiren Davut Çetin, organizasyon içerisinde FloraHolland’ın da dünyanın en çiçek üretici kooperatifi olarak katılmasını istediğini vurguladı.
HEEMSKERK, “ATSO İLE TEMASLARIMIZ SÜRECEK”
FloraHolland Türkiye Pazar Geliştirme Direktörü Monique Heemskerk, Türkiye’de kesme çiçek potansiyelinin çok yüksek olduğunu ancak bu potansiyelin tam olarak kullanılmadığını dile getirdi. Firma olarak bu Türkiye’nin ve özellikle Antalya’nın bu potansiyeli ortaya koyması için çalışmalar yapacaklarını belirten Heemskerk, “Antalya’da şu an 6 üretici ile çalışıyoruz. Bizim amacımız bu sayıyı arttırarak hem Antalya’nın kesme çiçek potansiyelini arttırmak hem de dünyada var olan liderliğimizi sürdürmek. Bu açıdan ATSO bizim için çok önemli bir kurum. Antalya ile yapacağımız çalışmalarda sizlerle olan temaslarımız her zaman devam edecek” dedi.