Gündem Avcılar’da soydaşlar seçime hazırlanıyor

Avcılar’da soydaşlar seçime hazırlanıyor

11.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

26 Mart’taki Bulgaristan genel seçimleri için Türk partileri Türkiye’de açtıkları seçim irtibat bürolarında çalışmalarını sürdürüyor. Sandık sayısı azlığından şikâyet eden partiler katılımı artırmak için mesai yapıyor...

Avcılar’da soydaşlar  seçime hazırlanıyor

Bulgaristan’daki seçimlerde de oy kullanma hakkı olan vatandaşlar, 21 gün içinde iki kez sandığa gidecek. Bulgaristan göçmeni Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avcılar’da, 26 Mart günü yapılacak Bulgaristan parlamento seçimleri için çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. İlçenin belli noktalarında Bulgaristan’daki Türk partilerinin afişleri yerini alırken, seçim irtibat büroları da oldukça hareketli. Bulgaristan seçimlerinde 3 Türk partisi yarışacak. Daha önce Hak ve Özgürlük Hareketi (HÖH) genel başkanlığı yapan Lütvi Mestan’ın 10 ay önce kurduğu Dost Partisi, seçimlere Orhan İsmailov’un genel başkanı olduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi ile birlikte girecek. ‘Dost Birliği Koalisyonu’ adı verilen birlikteliğin karşısında ise HÖH seçmenlerden oy istiyor.
Yaklaşık 200 bin Bulgaristan göçmeni Türk seçmen, Türkiye genelinde kurulacak 35 sandıkta oy kullanabilecek. Avcılar’da çalışma yapan Dost Birliği Koalisyonu üyeleri ise bir yandan seçmenleri bilgilendiriyor bir yandan da propaganda çalışmalarını sürdürüyor. Oluşumun Avcılar temsilcisi Bilal Kılıç, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece gibi ilçelerde oturanların da Avcılar’da oy kullanacağını söyledi. Kılıç, “Bulgaristan’da 1989’daki göçte Türkiye’ye 350-400 bin Türk geldi. Bunların 180-200 bin oy potansiyeli bulunuyor. Bulgaristan’dan göç eden insanlarımız 2 ay önce cumhurbaşkanı için 35 bin oy kullandı. Ancak, 26 Mart’ta parlamento seçimi çok önemli. Avcılar’da 4 binin üzerinde oy kullanılmasını bekliyoruz. Türkiye’de ancak 35 sandık açılabilecek. Bu insanımızı sıkıntıya sokuyor. Maksimum oyu Bulgaristan’a gönderip oradaki Türklerin kimliklerine sahip çıkması için katkımız olmasını amaçlıyoruz” dedi. Daha önce HÖH’ün genel başkanlığını yürüten Lütvi Mestan’ın partiden ayrıldıktan sonra Dost Partisi’ni kurduğunu hatırlatan Kılıç, “Bize göre HÖH Bulgaristan’daki Türklerin iş aş, ve ekonomik durumuna duyarsız kaldı. Seçime oy pusulasındaki 13’üncü tercihteki adaylarla girecek” dedi.
Sandık sayısı az
HÖH de çalışmalarını sürdürüyor. Bir önceki seçimde Türkiye’den giden 100 bin oyun da desteğiyle 38 milletvekili çıkaran HÖH koalisyona girmiş, 4 bakanlık, valilikler ve müşteşarlıklar almıştı. Partinin İstanbul sorumlusu Fahri Vatansever de, “İstanbul genelinde 7 sandık kurulacak. Bu sandık sayısının azlığı oldukça büyük bir sorun. 2014 seçiminde Türkiye genelinde 145 sandık vardı. Türkiye genelinde sandık başında ciddi sorunlar yaşanacak” dedi.