Dünya Avusturya’da aşırı sağ hükümette

Avusturya’da aşırı sağ hükümette

17.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avusturya’da koalisyon görüşmeleri başarıyla sonuçlanırken, anlaşmanın Osmanlı’nın yenildiği noktada ilan edilmesi dikkat çekti

Avusturya’da aşırı sağ hükümette

Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı, Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı Sebastian Kurz, yaklaşık iki aydır sürdürülen koalisyon görüşmeleri sonucunda Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ile 5 yıllığına hükümet kurma noktasında anlaşıldığını açıkladı. ÖVP Genel Başkanı Kurz ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache, düzenledikleri basın toplantısında, iki aydır sürdürülen koalisyon görüşmelerinin sonucunu kamuoyuyla paylaştı. 15 Ekim’de Avusturyalıların ülkede ciddi bir siyasi değişikliği arzuladığı için bu iki partiye oy verdiğini ifade eden Kurz, “Önümüzdeki 5 yıl boyunca bu değişim ve dönüşümü sağlamak için çalışacağız” ifadesini kullandı.

Kurz, 5 yıllık hükümet programları kapsamında öne çıkan başlıklara da değinerek, vergi yükünü hafifletmek, sosyal sistemin güçlendirilmesi, ülkedeki güvenliğin arttırılması ve ülkeye yasa dışı yollarla giriş yapan göçmenlerle mücadele öncelikli konular olacağını belirtti.

Öte yandan ikisi de Türkiye karşıtı politikalar yürüten partilerin anlaşmayı Kahlenberg tepesinde açıklamasının bir gönderme olduğu iddia edildi. Kahlenberg tepesi 1683 Yılında Osmanlı’nın 2. Viyana kuşatmasını kaybettiği nokta olarak biliniyor. Anlaşmayla birlikte 31 yaşındaki Sebastian Kurz, dünyanın en genç başbakanı olacak. Koalisyon anlaşması meclisten güvenoyu alırsa, Avusturya, Batı Avrupa’da aşırı sağın hükümette yer aldığı tek ülke konumuna gelecek.