Gündem AYM: Eren için hak ihlali yok

AYM: Eren için hak ihlali yok

02.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, Atabeyler davası kapsamında tutuklu olan Yüzbaşı Murat Eren’in bireysel başvurusunu 36 ay sonra değerlendirdi. Oybirliği ile ‘Hak ihlali yoktur’ kararı verdi

AYM: Eren için  hak ihlali yok

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast girişimi iddiasıyla 2006 yılında tutuklanan Özel Kuvvetler Pilotu Yüzbaşı Murat Eren daha dava açılmadan Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilmişti. Eren 6 yıl süren yargılamanın sonunda 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Evinde bulunduğu söylenen bir CD ile ilgili ise sivil mahkemeden beraat eden Eren, Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nden 5 yıl hapis cezası aldı. Ekim 2014’te denetimli serbestlikle tahliye olan Murat Eren, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin mahkemenin kararını onaylamasının ardından tekrar cezaevine girdi. Cezaların ardından Eren, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) hem özel yetkili sivil mahkemenin verdiği karar hem de askeri mahkemenin vardiği kararla ilgili başvurdu.
2 yı sonra başvurulardan birini değerlendiren AYM, Eren’in Genelkurmay Askeri Mahkemesi hakkında yaptığı başvuruyu reddederek “Hak ihlali yoktur” dedi.
Anayasa Mahkemesi, Eren’in, mahkumiyete esas alınan CD’ye uygun şekilde el koyulmadığı, parmak izi incelemesi yapılmadığı ve yapılma taleplerinin reddedildiği, askerlik statüsü olmamasına rağmen askeri mahkemede yargılanmasını konuları için ise, “Başvurunun açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez” yorumunu yaptı. Eren’in özel yetkili sivil mahkeme ile ilgili yaptığı başvurusu ise hâlâ değerlendirilmedi. Kararın ardından Eren, Balyoz, Askeri Casusluk ve Poyrazköy gibi davalarda verilen beraat kararlarını dilkeçeye ekleyerek Askeri Yargıtay’a yargılanmanın yenilenmesi talebinde bulundu. Ancak Askeri Yargıtay’da bu kararı reddetti.
‘Mücadele ettik’
Eren’in babası emekli Astsubay Hikmet Eren, “Balyoz Poyrazköy davası ve İzmir Casusluk davası hep bu CD’lerle yargılandılar ve hepsi beraat etti. Biz tek başımıza biz baba oğul mücadelemizi verdik. Ama bu şekilde cevaplar alınca da bu mahkemelerin bağımsız olmadığını gördük” dedi.
Eren’in avukatı Hüseyin Ersöz ise karara ilişkin, “AYM ve Askeri Yargıtay 3. Dairesi tarafından verilen karar, bir döneme damga vuran özel yetkili mahkemelerin ruhunu yansıtmaktadır. Dijital dokümanlarla suçlanan müvekkilim hakkında halen Askeri Yargıtay tarafından masumiyetini ortaya çıkartacak bilirkişi incelemesi yaptırma hakkı dahi tanınmaksızın özgürlüğünün kısıtlanmaya devam edilmesi askerlerin yargılandığı davalarda hakim olan atmosferin de bir yansımasıdır” dedi.
Eren’in özel yetkili mahkemeler ile ilgili yaptığı başvuru sürecinin devam ettiğini anlatan avukat Ersöz, “Aynı zamanda Yargıtay Başsacıvılığı da Murat Eren ile ilgili bir inceleme süreci içindedir. Bu iki yargı organında bir karar çıktığı takdirde asker mahkeme kararına rağmen Murat Eren tekrar özgürlüğüne kavuşacaktır” ifadelerini kullandı.