Gündem ‘AYM kararına uyulmazsa hukuk vahim hale gelir’

‘AYM kararına uyulmazsa hukuk vahim hale gelir’

20.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AYM’nin Şahin Alpay’la ilgili ikinci ‘hak ihlali’ kararının gerekçesinde adeta hukuk dersi verildi. Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararda, AYM kararlarının bağlayıcılığına ilişkin 2015 tarihli Yargıtay içtihadı hatırlatıldı...

‘AYM kararına uyulmazsa hukuk vahim hale gelir’

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu’nun, Zaman gazetesi eski yazarı Şahin Alpay hakkında ikinci kez verdiği ve Alpay’ın tahliye edildiği hak ihlali kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Yüksek mahkemenin gerekçeli kararında, ilk ihlal kararının ardından Alpay’ı tahliye etmeyen İstanbul mahkemesinin, AYM’nin, “görev gaspında bulunduğu, kararın emir talimat niteliğinde olduğu, tahliye kararı verilmesi halinde bunun ihsası rey olabileceği” gerekçelerine; yerel mahkemelerin ve hâkimlerin uymak zorunda oldukları Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun içtihat niteliğindeki kararıyla yanıt verildi. Gerekçeli kararda, AYM kararlarının yasama, yürütme ve yargı organları, idare makamları, gerçek ve tüzel kişileri bağladığına ilişkin içtihat niteliğindeki Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 28 Nisan 2015 tarihli kararı şöyle paylaşıldı:

‘Hukukun üstünlüğü’

“...Anayasanın 148. maddesi uyarınca herkesin Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunma hakkı bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin diğer kararları gibi bireysel başvuruları inceleyen bölüm kararları da yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlamaktadır. Bu itibarla Anayasa Mahkemesi’nin emsal nitelikteki bu kararı karşısında mevcut içtihatların yeniden gözden geçirilmesi gerekmiştir.”

Haberin Devamı

Kararda, “Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kapsamında temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğine ilişkin kararlarının yerine getirilmemesinin, mahkemeye erişim hakkı bağlamında, hukukun üstünlüğü ilkesine aykırılığı daha vahim hale getireceği açıktır” denildi.