Gündem AYM’nin parti denetimi AİHM’de mahkûm oldu

AYM’nin parti denetimi AİHM’de mahkûm oldu

29.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi’nin CHP’ye yönelik mali denetim kararını usulsüz bulan AİHM, haksız yere CHP’den kesilen 1 milyon 85 bin euro’nun (yaklaşık 3.4 milyon lira) geri ödenmesine hükmetti

AYM’nin parti denetimi AİHM’de mahkûm oldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi kararıyla CHP’den kesilen 1 milyon 85 bin Euro’nun (yaklaşık 3.4 milyon lira) partiye geri ödenmesini istedi. Davayı açan dönemin Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “Anayasa Mahkemesi’nin hukuksuz kararı Strasbourg’dan döndü. Bu para zaten CHP’nindi, Anayasa Mahkemesi kararıyla el konulmuştu şimdi geri iade edilecek” dedi.

AİHM, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’nin parti denetimleri kapsamında Hazine’ye gelir kaydettiği 6 milyon 63 bin TL’lik 2007, 2008 ve 2009 denetim kararlarına ilişkin başvurusunun 2007 yılına ait bölümünü zaman aşımı gerekçesiyle değerlendirmeye almazken, 2008 ve 2009 denetimlerine yönelik kesintilerin bin 785 TL dışında kalan bölümün tamamının karşılığı olan 1 milyon 85 bin euro’sunun partiye iadesine hükmetti.

AİHM’nin usule uygun bulduğu harcamalar arasında, parti yöneticileri ve parti personeli adına alınan uçak ve otobüs biletleri, pasaport yenileme ücretleri, tıbbi harcamalar, partinin tüzel kişiliğince açılan davalara ilişkin harcamalar, personele verilen yeni yıl ikramiyeleri, partide görevli olmayan güvenlik görevlisi, belediye çalışanı, gazeteci ve gönüllülere yapılan yemek harcaması, Ramazan Bayramı için alınan çikolata, partinin kedisi Şero’ya ait malzemeler yer alıyor.

‘Emsal bir karar’
AİHM’ye dava açan dönemin İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oran, Milliyet’e şunları kaydetti:
“Anayasa Mahkemesi’nin mali denetimi sonucunda toplam 6 milyon 63 bin TL’yi Hazine’ye gelir kaydetmesi haksız bir cezaydı. Anayasa Mahkemesi’nin CHP ile ilgili kararları siyasi bir tavırdı ve biz de bu cezaya karşı gereken adımları attık.
CHP’nin 1 lirasını bile kimseye yedirmeyiz, hakkımızı sonuna kadar alacağız diyerek 2013’te bu davayı açtık. Bu dava şu açıdan da çok önemlidir Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez siyasi partilerin mali denetimi ile ilgili olarak AİHM’de açılan ilk davadır. Bu açıdan AİHM’nin son kararı çok önemli bir emsal karardır. Davayı açan isim olarak demokrasi gelişimine katkıda bulunduğum için bu açıdan çok mutluyum. CHP’ye mali saydamlığı getirdik ve bunun sonucunu da aldık çünkü Anayasa Mahkemesi’nin yanlış hesabı Strasbourg’dan döndü.

AİHM enflasyon hesabı da yaparak 1 milyon 85 bin euro’nun geri ödenmesine hükmetti. Bu para zaten CHP’nindi, Anayasa Mahkemesi kararıyla el konulmuştu şimdi iade edilecek. Temyiz edilmediği takdirde bu paranın 3 ay içinde yani 26 Temmuz 2016’ya kadar CHP’ye geri verilmesi gerekmektedir.”

Yazarlar